Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je aan het eind van de middag een opgeblazen gevoel kunt hebben

opgeblazen-gevoel-in-de-middag-kan-hierdoor-komen.jpg

Je hebt heerlijk en gezond geluncht, hoe kan het dan toch dat je aan het einde van de middag een opgeblazen gevoel in je buik hebt? Het kan te maken hebben met je (ogenschijnlijk) gezonde lunch.

En gelukkig kun je er ook iets aan doen.

Opgeblazen gevoel door slecht verteerbare producten

Groenten en fruit zijn heerlijk en gezond, maar kunnen daarnaast ook slecht verteerbaar zijn. Bloemkool, broccoli, bepaalde fruitsoorten en sommige graan- en broodsoorten bevatten namelijk veel vezels. Doordat het vezelrijke producten zijn, kost het ons maag- en darmstelsel meer moeite om de producten af te breken en te verteren. Hetzelfde geldt voor zuivel, waar lactose in zit. Deze moeilijk verteerbare producten zorgen voor gasvorming in je darmstelsel. Eet je een volle salade of paar sneetjes brood tijdens de lunch? Dan zet je je darmen flink aan het werk en kun je daar later in de middag last van krijgen.

Wat kun je eraan doen?

Tel je de uren af totdat je je broek losser (of zelfs uit) kunt doen? Dan is het verstandig om na de lunch een aantal van de volgende dingen te proberen om het opgeblazen gevoel te verlichten:

– Eet minder maar vaker

Door je porties eten te verkleinen geef je je darmen de ruimte om kleine beetjes tegelijk te werken. Daarnaast helpt het ook om een goede mix van verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd je lunch dus klein tot middelmatig en graai twee uurtjes later naar een handje noten als lichte snack. Ook een hardgekookt ei, zaden of avocado zijn goed vullende maar kleine snacks.

– Loop een rondje

Om je spijsvertering op gang te helpen, is het verstandig om na de lunch niet direct weer aan het werk te gaan, maar eerst nog even de benen te strekken. Door te wandelen stimuleer je de spijsvertering en krijg je, met een beetje mazzel, buiten voldoende vitamine D binnen.

– Drink veel water

Als laatste is het raadzaam om voldoende water te drinken op een dag. Juist als je snel last krijg van een opgeblazen gevoel is het slim om dranken met koolzuur achterwege te laten en in plaats daarvan voldoende glazen water achterover te gooien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Well + Good, Libelle
Beeld | iStock

Ook interessant