behandeling borstkanker Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Operatie borstkanker in de toekomst mogelijk overbodig door nieuwe behandeling

Borstkankerpatiënten hoeven in de toekomst mogelijk niet meer onder het mes door een nieuwe behandeling. De methode wordt momenteel onderzocht in het UMC Utrecht. ‘Opereren zonder te snijden’, noemen de onderzoekers het.

Nu moeten patiënten met niet-uitgezaaide borstkanker nog onder het mes om de tumor te verwijderen. Daarbij wordt een gedeelte van de borst of soms de hele borst verwijderd. Volgens onderzoeker Mirjam de Visser brengt zo’n ingreep - hoe veilig de meeste operaties ook zijn – risico’s met zich mee. “Bovendien is zo’n ingreep voor veel vrouwen ingrijpend,” vertelt ze tegen NU.nl. Naast een operatie moeten borstkankerpatiënten vaak ook chemotherapie ondergaan.

Warmtegevoelige vetbolletjes

De methode die momenteel in het UMC Utrecht wordt onderzocht, is ook een vorm van chemotherapie, verpakt in zogenoemde warmtegevoelige vetbolletjes. Tijdens de behandeling verwarmen artsen de plek van de tumor tot een temperatuur van 41 tot 43 graden. De vetbolletjes gaan via het bloed door het lichaam en barsten open bij de verwarmde plek. Zo kan op een heel specifieke plek een hoge dosis chemo vrijkomen. De bolletjes geven op andere plekken in het lichaam kleine hoeveelheden chemo af, waardoor ze ook daar eventuele kankercellen kunnen aanpakken. Het is voor het eerst dat de behandeling met warmtegevoelige vetbolletjes wordt onderzocht bij borstkankerpatiënten. Eerder werd de techniek in een Brits onderzoek al toegepast bij levertumoren.

Vroege onderzoeksfase

De behandeling tegen borstkanker, die momenteel nog in de vroege onderzoeksfase zit, kan nu worden onderzocht bij een eerste groep vrouwen. Daarbij kijken de onderzoekers ook of patiënten de behandeling goed verdragen. Tijdens de behandeling moeten zij namelijk, onder lichte narcose, een uur op hun buik in de MRI liggen. De eerste groep bestaat uit vrouwen met een gevorderd stadium van borstkanker. En dan vooral “vrouwen met uitgezaaide borstkanker, waarbij de tumor nog aanwezig is en die in principe niet meer geopereerd worden,” aldus De Visser.

Minder chemo

In de toekomst willen de onderzoekers ook borstkankerpatiënten zonder uitzaaiingen behandelen, zodat een operatie voor hen overbodig is. “In het ideale geval laat de chemo de tumor verdwijnen en hoeft er geen operatie meer plaats te vinden. Maar een succes kan ook zijn als de behandeling de tumor beter doet slinken.” Uiteindelijk hopen de onderzoekers dat de methode zo effectief is dat er minder chemokuren nodig zijn. Wanneer de behandeling voor iedereen beschikbaar is, is nog onduidelijk. Het moet eerst verder onderzocht en goedgekeurd worden.

Bron | NU.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden