null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op vakantie in Europa? Één vaccinatie is al genoeg voor een corona-reispas

Druk bezig met een bestemming uitzoeken voor deze zomer? Let dan goed op. In Europa kun je straks al met één vaccinatie een corona-reispas krijgen, die het een stuk makkelijker zou moeten maken om binnen de EU op vakantie te gaan.

Toch ben je daarmee nog niet zeker van vrije toegang tot alle landen.

Één vaccinatie voldoende voor een vakantie in EU

Volgens EU-bronnen zijn het Europees Parlement en de EU-landen het eens: voor een corona-reispas heb je straks maar één vaccinatie nodig om binnen de EU op vakantie te kunnen. Volgens onderzoekers biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca al voldoende bescherming, waardoor het al veilig zou zijn om met één vaccinatie op zak te reizen.

Tweede prik na de zomer

Tussen de eerste en tweede prik van een vaccin zit een aantal weken. Die tweede prik zou je nog beter beschermen tegen het coronavirus, maar veel Europeanen krijgen die tweede vaccinatie niet op tijd voor de zomervakantie. Daarom zou deze regel ook voor veel burgers goed uitkomen.

Lees ook: Nieuwe reisadviezen: naar deze bestemmingen kun je per direct weer op vakantie

Regels verschillen per land

Dat je hoogstwaarschijnlijk al met één vaccinatie in Europa op vakantie kunt, betekent niet dat je meteen overal welkom bent. Het kan zijn dat een land wel vereist dat je volledig gevaccineerd moet zijn, of anders vraagt om een negatieve coronatest of een quarantaineplicht. Het is nog niet duidelijk of er lidstaten zijn die deze regels zullen hanteren. Het lijkt erop dat de meeste vakantielanden in Europa juist zo min mogelijk reisobstakels willen.

Coronareispas

Vaccinatiebewijzen, corona-reispassen, coronapaspoorten en digitale Covid-certificaten: de termen vliegen je om de oren. Allen komen op hetzelfde neer: een bewijs waarmee je kunt aantonen dat je ofwel gevaccineerd bent, negatief getest bent of antistoffen in je lichaam hebt door een eerdere besmetting.

Naar verwachting wordt er vanaf 21 juni met zo’n officieel bewijs, waarschijnlijk met de naam Covid-certificaat, gewerkt. Vanaf die datum kun je op vakantie naar andere EU-landen en met een QR-code aantonen dat je veilig het land in mag.

Bron | Radar, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden