Op vakantie: dit kun je doen zodat je óók lekker slaapt tijdens het kamperen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Op vakantie: dit kun je doen zodat je óók lekker slaapt tijdens het kamperen

Vakantie, iets waar je al maanden naar uitkijkt. Eindelijk ontspannen en de hectiek van alledag loslaten. Het schijnt dat voorpret een groot deel is van het vakantieplezier. Alvast bedenken wat je mee gaat nemen, welke plekken je wil zien, welke playlist je onderweg aanzet… Een goede nachtrust tijdens je vakantie helpt je om nóg meer uit je vakantie te halen. Maar soms kan goed slapen tijdens het kamperen best lastig zijn. Hoe ga je daarmee om?

Vakantie is de tijd van uitrusten. Heerlijk, zeker wanneer er een drukke periode achter je ligt. Goed slapen op vakantie is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Terwijl dat juist helpt bij het hebben van een fijne vakantie. Je bent dan vrolijker, energieker en kan vervelende dingen (file bijvoorbeeld) beter relativeren.

Slecht slapen tijdens het kamperen

De reden dat sommige mensen korter of lichter slapen op vakantie is omdat ze onbewust alerter blijven vanwege de nieuwe omgeving. Dit maakt dat de hersenen ’s nachts actiever blijven dan thuis, waardoor ze niet uitgerust wakker worden. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kan doen om beter te slapen op vakantie.

Maak het donker

Een manier om vroeg wakker worden te voorkomen is door een slaapmasker op te doen in je tent. Je hersenen krijgen namelijk een seintje van je ogen (ook als ze gesloten zijn) wanneer het licht wordt. Dat seintje vertelt dat het tijd is om wakker te worden, en om 5 uur ’s ochtends wil je dat natuurlijk nog niet. Bijkomend voordeel van het slapen met een slaapmasker op is dat je ’s nachts ook nog eens dieper slaapt.

Ontspan

Een gespannen lijf valt niet in slaap. Ben je bang of (te) alert in je tent? Neem je kussen van thuis mee, of iets anders vertrouwds. Het gaat er niet om dat je daadwerkelijk veiliger bént (we weten allemaal dat het insluipers niet uitmaakt of je nou op je eigen kussen slaapt of niet). Het gaat erom dat jij je veiliger vóélt. Kortom: doe wat je kan doen om je ontspannen te voelen. ⠀

Beschermd gevoel

Het is mogelijk om minder last te hebben van slaapproblemen op vakantie, maar besef je dat het niet in één keer weg getoverd kan worden. Doe dus wat je kunt doen om het effect te verminderen, maar ga niet zo fanatiek aan de slag dat het je nog meer stress oplevert dan wanneer je niks zou doen.

Wat je in de plaats daarvan kan doen, is er bij stilstaan dat je lichaam jou beschermt in de nacht door alert te blijven in een nieuwe omgeving. Dit kan een veilig gevoel geven, waardoor je ontspant. En vertrouw erop dat je vanzelf went aan je nieuwe slaapplek.

Voordelen van slapen op de camping

Los van alle ongemakken die bij het slapen in een tent kunnen komen kijken, schijnt kamperen dé manier te zijn om je eigen (slaap)ritme beter te leren kennen. Zonder al te veel kunstmatig licht is het makkelijker om te luisteren naar de signalen van je lichaam. Word je om 6 uur wakker, maar wil je dit helemaal niet? Dit zou je een slaapprobleem kunnen noemen, maar misschien wil je lichaam je hiermee wel vertellen dat dit voor jou de perfecte tijd is om op te staan. Het is de ideale tijd om te testen wat voor jou werkt. Fijne vakantie gewenst!

Over psycholoog en slaapexpert Alies Coster

alies coster header paspoortje Beeld redactie
Beeld redactie

Uitgerust, productief en energiek je dag door? Psycholoog en slaapexpert Alies Coster schrijft voor Margriet en is eigenaar van Sucsleep. Ze helpt anderen aan een fijne nachtrust, door middel van workshops en online trainingen. Via haar Instagrampagina inspireert zij je over slaap, rust en je mindset hierin. Plan een gratis kennismakingsgesprek in met slaapexpert Alies Coster, om te kijken of coaching iets is dat jou zou helpen.

Alies CosterGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden