Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op tijd onder de wol: minder dan 5 uur slaap heeft serieuze gevolgen voor je gezondheid

We weten allemaal dat een goede nachtrust essentieel is voor een gezond leven. Voldoende slaap zorgt ervoor dat ons lichaam kan functioneren zoals het hoort. Toch komen we lang niet allemaal aan de aanbevolen acht uur per nacht. Als het een keer niet lukt, is er geen man overboord. Maar als je structureel vijf uur of minder slaapt, kan dat serieuze gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Een team van wetenschappers van de Stockholm University en Karolinska Institute deed gedurende dertien jaar onderzoek onder 38.000 inwoners van Zweden. Hieruit blijkt dat volwassenen die vijf uur of minder per nacht slapen een aanzienlijk grotere kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen die zo'n zes tot zeven uur nachtrust krijgen. Volgens de onderzoekers kun je die verloren uurtjes wél compenseren: er zou geen verschil zitten in gezondheid tussen degenen die elke nacht minstens zes uur slapen en degenen die hun slaap in het weekend inhalen. "Een goede nachtrust heeft in elk geval invloed op een lang leven," zegt hoofdonderzoeker Torbjörn Åkerstedt tegen The Guardian.

Hetzelfde onderzoek toont aan dat het verband tussen voldoende uren slaap en een vroegtijdige dood vervaagt naarmate mensen ouder worden. Na ons 65ste zou het zelfs helemaal verdwijnen, mogelijk doordat senioren een constantere nachtrust hebben.

Acht uur slaap

Slapen wij Nederlanders wel genoeg? Volgens onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan in elk geval wel. Sterker nog, met gemiddeld acht uur en twaalf minuten per nacht slaapt niemand ter wereld zo lang als wij. Daar stonden we wel even van te kijken...

Als je last hebt van een slechte nachtrust, kan dat verschillende oorzaken hebben. En aan de meeste daarvan valt gelukkig iets te doen. Kun jij wel wat advies (en een gouden tip) gebruiken om 's nachts lekker door te slapen? Lees dan hier verder.

Bron | rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Creatief met groen. Stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een bijzonder boeket maakt met mais.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden