Op reis met medicatie? Híer moet je op letten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op reis met medicatie? Híer moet je op letten

Als je medicijnen slikt, kan dat soms voor flink wat extra regelwerk zorgen wanneer je op vakantie gaat. Niet alleen vragen sommige middelen voor de nodige voorbereidingen voor je op reis gaat, maar ook tijdens je vakantie moet je goed opletten.

Zeker als je medicatie gebruikt die je altijd op hetzelfde tijdstip in moet nemen, is het belangrijk dat je oppast met grote tijdsverschillen tijdens je reis. We geven een aantal tips.

Op reis met medicatie

Veel medicijnen kun je gelukkig zonder problemen mee de grens over nemen. Een doosje paracetamol hoef je bijvoorbeeld niet te verklaren, maar ook de meeste soorten antidepressiva, middelen voor een hoog cholesterol, hartmedicatie en medicijnen tegen een hoge bloeddruk mag je meestal zo meenemen. Het is wel verstandig om bij je huisarts of de apotheek even een medicijnpaspoort uit te laten draaien, om eventuele verwarring in het buitenland te voorkomen. In zo’n medicijnpaspoort staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte namen voor de werkzame stoffen zijn. Mocht je medicatie onverhoopt kwijtraken, dan kan een buitenlandse arts je de juiste vervanging voorschrijven. Gebruik je medicatie waarvoor je spuiten, naalden, vloeistoffen of ampullen nodig hebt? Dan is het verstandig een extra brief te vragen van je behandelend arts. Zorg dat deze in het Engels, in duidelijke taal geschreven is.

Opiumwetgeving

Neem je medicijnen die officieel onder verdovende middelen vallen mee op vakantie? Dan moet je daar het een en ander voor regelen. In sommige van die medicijnen zitten namelijk stoffen die onder de Opiumwet vallen: een lijst met soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben als het geen voorgeschreven middelen zijn. Deze opiaten zijn bijvoorbeeld sommige slaapmiddelen (anders dan melatonine), sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Je hebt voor deze middelen een medische verklaring nodig. Dat kan een Schengenverklaring als je naar één van de 26 Schengenlanden gaat, of een Engelstalige brief van de arts die de middelen voorschrijft. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen om veilig je medicatie mee te kunnen nemen.

Medicatie bewaren op reis

Als je indien nodig een verklaring geregeld hebt, is het tijd om je medicatie in te pakken voor je op reis gaat. Dat kun je het beste grotendeels in je handbagage doen, voor het geval dat je koffer de eindbestemming niet haalt of flinke vertraging heeft. Stop voor de zekerheid wel een extra doosje in je koffer: mocht je handbagage onverhoopt gestolen worden, dan heb je daar nog een reservevoorraad.

Sommige medicatie moet bij een bepaalde temperatuur bewaard worden en vraagt dus om wat extra zorg bij het inplannen. Zo kun je insuline het beste bewaren bij een constante, lage temperatuur en is een koeltasje daarvoor verstandig. Hetzelfde geldt voor sommige oog- en oordruppels.

Medicijnen op tijd nemen

Neem je medicatie die tijdgevoelig is, dan moet je ook extra opletten als je op vakantie gaat naar een land in een andere tijdzone. Dat geldt bijvoorbeeld voor middelen die gebruikt worden bij diabetes, sommige medicatie voor hartaandoeningen, de anticonceptiepil, sommige pijnstillers en antibiotica. Neem je die in Nederland altijd om 12 uur ‘s middags, dan is het belangrijk dat je dat óók tijdens je vakantie blijft doen. Als je het op je bestemming zes uur later is, neem je de medicatie dan bijvoorbeeld om 18 uur in.

Komt de tijd totaal niet uit, bijvoorbeeld omdat het midden in de nacht zou zijn door het tijdsverschil? Overleg dan met je huisarts, behandelend arts of de apotheek waar je medicatie haalt. Samen kunnen jullie dan kijken naar een schema om de overgang soepel te laten verlopen. Fijne vakantie!

Bron | Rijksoverheid, BENU Apotheek, Apotheek.nl

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden