Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Op reis? Medicijnpaspoort mee

medicijnpaspoort-jpg.jpg

Wanneer u op reis gaat, neemt u vast wel reisdocumenten zoals een identiteitsbewijs of een paspoort mee. Maar indien u medicijnen gebruikt, is het verstandig om ook daar een document voor mee te nemen, het medicijnpaspoort.

Medicijnpaspoort.jpgHet medicijnpaspoort is een tweetalig reisdocument waarin een persoonlijk overzicht van het medicijngebruik is opgenomen. Apothekers verstrekken het document zonder kosten. Het medicijnpaspoort is niet alleen gemakkelijk om uw medicijnen zonder problemen door de douane te brengen, maar ook bij een ongeval of ziekte in het buitenland. De artsen in dat land weten dan meteen welke medicijnen de patiënt gebruikt.

Ondanks dat veel Nederlanders medicijnen gebruiken, weet 40 procent niet dat er het medicijnpaspoort bestaat en al helemaal niet dat deze ook mee moet op vakantie. Vloeibare medicijnen die veelal in de handbagage worden meegenomen, zorgen bij de douane voor een hoop problemen zonder het paspoort. Er zijn zelfs medicijnen die vallen onder de Opiumwet, zoals morfine en morfineachtige middelen. “Je hoort daarvoor binnen de Schengenlanden een officiële verklaring bij je te hebben. Die kun je via de apotheek aanvragen. Daarbuiten moet je de ambassade van een land vooraf vragen wat de procedures zijn. Het kan goed gaan, maar er zijn voorbeelden van mensen in Thailand die een paar dagen zijn vastgezet”, waarschuwt Marleen Brouwer, apotheker in Hoogland.

Naast het aanvragen van een medicijnpaspoort, kunt u bij uw apotheker ook informatie inwinnen over hoe de medicijnen vervoert en bewaard kunnen worden. Temperatuurverschillen zijn ook van invloed op de medicijnen en daarmee ook op de werking ervan.

De beroepsorganisatie van apothekers (KNMP) vindt dat reizigers beter voorgelicht moeten worden wanneer zij op reis gaan en medicijnen mee nemen. Van 21 tot en met 26 juni zal de Apotheek door Nederland rijden en grote steden aan doen, zoals Utrecht, Den Haag, Arnhem, Groningen en Eindhoven.

Bron: www.apotheek.nl, Sp!ts

Ook interessant