Op latere leeftijd stoppen met roken: zoveel zin heeft het Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op latere leeftijd stoppen met roken: zoveel zin heeft het

Sommigen vinden roken ontzettend smerig, anderen steken graag dagelijks een sigaret op. Hoe je het ook went of keert: roken is slecht voor onze gezondheid. Misschien rook je al zo lang dat je denkt dat het je nog maar weinig op zal leveren om te stoppen. Maar wat blijkt? Zelfs stoppen op latere leeftijd heeft nog zin.

Zoals je misschien wel weet luidt het advies om zo vroeg mogelijk te stoppen met roken. Dan kun je profijt hebben van de meeste gezondheidsvoordelen. Maar ook op latere leeftijd heb je de kans om hierdoor je leven te verlengen. Misschien wil je graag stoppen en denk je dat het nu toch geen nut meer heeft. Jaag je er dagelijks een pakje sigaretten doorheen of geniet je wekelijks van een pijpje tijdens een boswandeling? Het heeft altijd nog zin om hiermee te stoppen, welke leeftijd je ook hebt.

Stoppen met roken op latere leeftijd: zoveel zin heeft het

Als je op vroege leeftijd stopt met roken kun je de meeste gezondheidsvoordelen behalen: als je voor je 35e levensjaar stopt, is de kans op longkanker net zo groot als iemand die nog nooit een sigaret heeft aangeraakt. Toch heeft het wel degelijk zin om op je vijftigste, zestigste of zeventigste nog te stoppen met roken. Als je vijftig bent en de tabak en sigaretten links laat liggen, kun je daarmee het risico op overlijden vóór je 65e met vijftig procent verkleinen.

De gezondheidsvoordelen van stoppen met roken rond de 65 jaar

Wanneer je rond de leeftijd van 65 jaar besluit te stoppen met roken kun je daar zeker nog profijt van hebben. Weliswaar zul je niet zoveel gezondheidsvoordelen behalen als stoppen vóór je 35e, maar veel rokers verlengen hun leven met twee jaar als ze rond hun 65e stoppen. Daar sla je misschien niet meteen steil van achterover, maar de eerste gezondheidsvoordelen zou je best indrukwekkend kunnen noemen.

Na twintig minuten stoppen met roken gaan je bloeddruk en polsslag terug naar het normale niveau. Na acht uur stoppen met roken is het niveau van nicotine en koolmonoxide in je lichaam al vijftig procent gedaald. En na één etmaal verklein je het risico op een hartaanval en zit er geen koolmonoxide meer in je lichaam. Na twee dagen is ook alle nicotine verdwenen. Daardoor zul je makkelijker kunnen ademhalen en ga je je een stuk frisser voelen. De korte termijn effecten kun je dus al snel ervaren. Op de lange termijn zul je als zestigplusser minder snel een hart- en vaatziekte krijgen. Zelfs op je tachtigste kun je nog besluiten om te stoppen met roken. Het effect op het overlijdensrisico neemt weliswaar af, maar je kwaliteit van leven verbetert.

Voordelen van stoppen met roken

Stoppen met roken is voor velen een flinke opgave, maar het kan je veel opleveren. Als je stopt zul je sneller herstellen na een operatie. Je wonden helen eerder en tijdens de operatie zelf loop je minder risico op complicaties. Je humeur knapt ook op als je stopt met roken. De eerste paar weken voel je je misschien wat neerslachtig, maar daarna ga je je juist veel beter voelen. En niet geheel onbelangrijk: je portemonnee wordt er ook blij van als je stopt met roken. Dat is een prettige bijkomstigheid in deze tijd waarin veel Nederlanders kampen met financiële problemen. Als je eerder elke week een pakje sigaretten van acht euro kocht, kun je 416 euro besparen in een jaar. Bij een pakje per dag is dat zelfs een bedrag van 2920 euro dat je bespaart wanneer je stopt met roken.

Bron | Gezondheidsnet, Stichting Stop Bewust, Medipro

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden