Gezondheid

Op je boodschappenlijstje: waarom je een tongschraper in huis moet halen

tongschraper-in-huis-halen.jpg

Voor een gezond gebit hebben we veel over. We flossen en spoelen, we ragen en poetsen. Maar bij het reinigen van onze mond wordt de tong vaak vergeten. Terwijl een schone tong minstens zo belangrijk is als een fris gebit. 

Je zou de link misschien niet direct leggen, maar de gezondheid van je mond zegt veel over je algemene gezondheid. Zo zouden kwaaltjes vaak als eerst ontdekt kunnen worden in je mond. Misschien heb je weleens gemerkt dat je last krijgt van wondjes in je mond wanneer je een verminderde weerstand hebt. Daarnaast kan een slechte mondgezondheid invloed hebben op de gezondheid van je lichaam; het zou de kans op longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten verhogen.

Een vitale mondgezondheid stopt niet bij het poetsen van je tanden, maar gaat verder dan dat. Ook je tong zou je moeten reinigen, het liefst met een tongschraper. Margriet licht toe:

Waarom?

Een tongschraper gebruiken is niet vanaf de eerste keer een pretje om te doen. Je moet het ding immers achterin je mond steken, wat kan leiden tot kokhalsreflex. Even doorbijten, want achterop je tong zitten veel bacteriën en etensresten; deze blijven achter door de onregelmatige structuur. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar veroorzaakt ook een slechte adem.

Hoe?

Je tong schrapen is misschien niet het leukste klusje, maar vrij simpel is het wel. Je steekt je tong uit, zet de tongschraper zo ver mogelijk achterop je tong en schraapt ‘m in één beweging naar voren. Herhaal dit totdat er geen vuil meer van je tong af komt. Pas op dat je niet heen en weer beweegt met de tongschraper, want dat kan pijnlijke wondjes veroorzaken. Je kunt je tong overigens ook reinigen met je tandenborstel. Sommige borstels hebben zelfs een schraper aan de achterzijde. Dit is wel iets minder effectief dan een tongschraper die speciaal bedoeld is om je tong mee schoon te maken.

Voordelen

Een schone tong draagt dus bij aan een betere mondgezondheid (en daarmee de algemene gezondheid) en gaat een slechte adem tegen. Maar het heeft nóg meer voordelen. Zo zal je smaakbeleving intenser worden, doordat de smaakpapillen niet meer in de weg worden gezeten door het vuil dat er op je tong ligt. En hoe beter je je eten proeft, hoe sneller je verzadigd bent en hoe beter de spijsvertering is. Daarnaast zorgt een schonere tong ervoor dat er minder tandplak wordt aangemaakt, wat weer een steentje bijdraagt aan een beter gebit met een verminderde kans op gaatjes. Oftewel: alleen maar voordelen!

Bron | dentalclinics.nlhln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

We blijven nog even creatief met groen. Stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Ook interessant