Op doktersgesprek? Stel altijd deze 3 vragen

Veel informatie die we van artsen en specialisten krijgen, vergeten we weer. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers adviseerde daarom eerder al om doktersgesprekken op te nemen. Maar dat is niet de enige voorbereiding die je kunt treffen. Gaat het gesprek over een onderzoek of behandeling? Stel dan altijd deze drie vragen.

Vraag 1: Wat zijn mijn mogelijkheden?

Zet met je arts op een rij welke mogelijkheden er zijn als je een onderzoek of behandeling moet ondergaan. Er zijn altijd meer mogelijkheden! Wil je bijvoorbeeld een lichamelijk onderzoek of liever een scan? Fysiotherapie of een operatie? Welk soort operatie? Direct behandelen of eerst afwachten? Niets doen is ook een optie.

Vraag 2: Wat zijn de voor- en de nadelen van die mogelijkheden?

Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een operatie je klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag je dokter naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling je opleveren? Kun je na de operatie weer sporten, vermindert het de pijn of vergroot het je overlevingskans? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

Vraag 3: Wat betekent dat in mijn situatie?

Je persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze die je maakt. Hoe is je thuissituatie, wat is je beroep, hoe oud ben je, wat zijn je wensen, je doelen...? Kortom, is een behandeling een beetje haalbaar en te behappen in jouw leven? Hoe beter een behandeling in jouw leven is in te passen, hoe groter de kans op slagen.

Tips voor bij de dokter

- Stel vragen als je iets wilt weten of iets niet helemaal begrijpt. Het is in jouw belang dat je de juiste informatie krijgt. Sterker nog, daar heb je recht op!

- Vertel je dokter zo goed mogelijk wat voor jou belangrijk is en wat je wensen zijn.

- Schrijf van tevoren vragen op en maak tijdens het gesprek aantekeningen, zodat je belangrijke zaken niet vergeet.

- Neem het gesprek op met je smartphone, zodat je het thuis nog eens kunt beluisteren. Alle modernere smartphones hebben een dictafoon!

Bron | 3goedevragen.nl

Beeld | iStock

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook

Trek in koek en snoep? Maak een tegengestelde beweging!

Gezond én lekker snacken doe je met deze notenrepen

Hoe merk je dat je een vleesboom hebt?

Bekijk ook

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden