Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Meer calorieën verbranden? Eet lekker veel op dít moment van de dag

calorieen-verbranden-moment.jpg

Veel mensen ontbijten met een yoghurtje en eten ’s avonds een grote maaltijd. Maar volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen we dat beter andersom doen. ’s Ochtends schijnt ons lichaam namelijk meer calorieën te verbranden dan later op de dag.

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het bruine vetweefsel in ons lichaam. Bruine vetcellen slaan geen vet op, zoals gewone (witte) vetcellen dat doen, maar verbranden het juist. En dat bruine, calorie verbrandende vetweefsel is, zo blijkt, vooral ’s ochtends actief!

Calorieën verbranden we vooral ’s ochtends

“Zonlicht zorgt ervoor dat het bruine vetweefsel wordt geactiveerd,” legt onderzoeker en endocrinoloog Patrick Rensen uit aan de NOS. In de loop van de dag neemt de activiteit ervan langzaam weer af, met de avond als dieptepunt. Als je wilt afvallen of beter op gewicht wilt blijven, kun je er dus beter voor zorgen dat je je dagelijkse portie calorieën zoveel mogelijk ’s ochtends binnenkrijgt. Dan worden ze namelijk grotendeels verbrand. De calorieën die je ’s avonds eet, worden vooral opgeslagen, en dat wil je natuurlijk niet!

Geen pannenkoekenontbijt

Helaas gaat die verbranding niet zo supersnel dat je elke ochtend met een stapel pannenkoeken kunt ontbijten. Dan krijg je veel meer calorieën binnen dan je nodig hebt en kom je alsnog aan. Het gaat om de vijftienhonderd tot tweeduizend calorieën die je als vrouw, normaal gesproken, nodig hebt op een dag. Hoe meer je daarvan ’s ochtends eet, hoe meer je ervan zult verbranden. “En vanzelfsprekend maakt het ook nog uit wát je eet,” relativeert Rensen.

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant