null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op dieet tijdens kerst? Dit is de invloed daarvan op je mentale gesteldheid

Eten verbroedert. Het is dan ook niet voor niks dat we tijdens de feestdagen lekker met de familie aan tafel gaan. Maar dat saamhorigheidsgevoel wordt een stuk minder wanneer je bepaalde dingen, van het feestmaal tijdens kerst, niet mag eten, omdat je gebonden bent aan een bepaald dieet.

Onderzoekers van de Cornell University in New York stellen dat een dieet kan zorgen voor een sterk gevoel van eenzaamheid.

Dieet tijdens kerst

Op dieet zijn tijdens de feestdagen lijkt misschien onlogisch, maar veel mensen moeten zich ook tijdens de feestdagen houden aan bepaalde voedselrestricties. Het kan dan gaan om gezondheidsproblemen door bijvoorbeeld voedselallergieën te voorkomen of, omdat ze gebonden zijn aan culturele waarden. Dat kan ervoor zorgen dat deze feestvierders zich aan tafel een stuk minder prettig voelen.

Fysiek niet alleen, mentaal wel

De onderzoekers maakten een analyse van zeven eerdere studies waarin het verband tussen een beperkend dieet en de mentale gesteldheid van deelnemers werd onderzocht. Hieruit bleek dat zowel kinderen als volwassenen zich eenzaam voelden wanneer ze zich verplicht aan een dieet moesten houden.

Saamhorigheid

Maaltijden kunnen, volgens hoofdauteur Kaitlin Woolley, in de basis wel zorgen voor een groter gevoel van saamhorigheid, maar alleen wanneer de tafelgenoten hetzelfde mogen eten. In een andere studie ontdekte ze dat vreemden het beter met elkaar konden vinden en elkaar meer vertrouwden als ze dezelfde maaltijd nuttigden. Maar uit haar nieuwe analyse blijkt dat dit gevoel volledig omslaat wanneer er beperkingen gelden. De deelnemers uit de experimenten maakten zich zorgen over wat ze wel en niet mochten eten en waren bang dat anderen hen zouden veroordelen. "Naast het feit dat ze fysiek wel bij anderen zijn, kan een dieet mensen het gevoel geven dat ze er niet bij horen, omdat ze niet deelnemen aan de maaltijd", legt Woolley uit.

Lees ook

Overmatig eten tijdens kerst? Geef de schuld maar aan je hersenen

Bron | Cornell University

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden