Zij slapen gezondheidsvoordelen
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Op déze zij slapen heeft de meeste gezondheidsvoordelen

De discussie over welke slaaphouding nou het beste voor ons is, blijft altijd gevoerd worden. Want ondanks dat je lekker wilt liggen ‘s avonds, is het ook best interessant om te weten wat voor gezondheidsvoordelen (of nadelen) je favoriete positie met zich meebrengen. Ben jij een zijslaper, dan heb je twee keuzes: ga ik op mijn linker- of rechterkant slapen?

Ondanks dat je waarschijnlijk je favoriete kant uitkiest zodra je je bed instapt, brengt het slapen op één zij aardig wat gezondheidsvoordelen met zich mee.

Op je zij slapen voor gezondheidsvoordelen

De meeste mensen zijn zijslapers. De zijslapers kunnen weer in drie categorieën onderverdeeld worden: foetuspositie (met je benen opgetrokken) , herstelpositie (met je benen losjes gebogen) en lepeltje-lepeltje (tegen een partner aangekropen). Ondanks dat het misschien niet de meest gezonde slaaphouding is, kan op je zij slapen ook echt niet kwaad. Wil je toch de meeste gezondheidsvoordelen uit je nachtrust halen als zijslaper, dan moet je de hele nacht stilletjes op één zij slapen.

Linkerzij of rechterzij

De linkerzijde zou meer gezondheidsvoordelen met zich meebrengen dan je rechterzijde. Wat kun je dan verwachten als je op je linkerzij de nacht doorbrengt? Er is enig bewijs gevonden dat je een verbeterde doorbloeding hebt als je op links ligt en je minder druk op je inwendige organen legt.

Organen een handje helpen

Maar niet alleen is de druk op de organen minder, ze werken ook beter als je op je linkerzij gaat slapen. Zowel je alvleesklier als je maag bevinden zich aan de linkerkant van je lichaam waardoor het je spijvertering verbeterd. Je maagsappen vloeien niet zomaar terug naar je slokdarm en je afscheiding van alvleesklierenzymen worden gestimuleerd. Hierdoor wordt je avondeten stukje voor stukje verteerd, terwijl op je rechterzij dit in één keer gaat. Vaarwel maagzuur!

Naast je maag en alvleesklier bevinden ook je lymfesysteem, hart en milt zich aan de linkerkant van je lichaam. We helpen al deze organen een stukje beter werken door op onze linkerzij te slapen. Nu nog een trucje vinden om de hele nacht stilletjes te blijven liggen...

Bron | Metro.uk, Aevitae.com

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden