Vrouwelijk symbool van een spiegeltje. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Op déze ziektes moet je extra alert zijn na de overgang

Opvliegers, bovenmatig zweten en stemmingswisselingen: tijdens de overgang komt er een hele rits aan klachten voorbij. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kun je ook ná de overgang te maken krijgen met onprettige gezondheidskwalen. Op deze ziektes moet je alert zijn.

Ziektes na de overgang: hart-en vaatziekten

Na de overgang loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen. In je vruchtbare periode wordt je lichaam hiertegen beschermd door oestrogenen: de vrouwelijke hormonen die onder andere een essentiële rol spelen bij het reguleren van je menstruatie. Mannen hebben deze hormonen ook, maar in veel minder grote hoeveelheden. Deze oestrogenen bieden je lichaam bescherming tegen hart- en vaatziekten: ze beschermen de binnenkant van de vaatwand en remmen het proces van slagaderverkalking.

Het aanmaken van oestrogeen wordt al minder na je veertigste, maar na de overgang maken vrouwen wel zestig procent minder oestrogeen aan dan daarvoor. Daardoor worden vrouwen na de overgang vatbaarder voor een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Vanaf het moment dat je in de overgang komt, is de kans groot dat er meer vet rond je buik wordt verzameld. Daardoor wordt de kans groter dat je (later) hart- en vaatziekten krijgt.

Hierbij kun je denken aan:

  • Een hartinfarct
  • Boezemfibrilleren
  • Een beroerte
  • Hoge bloeddruk

Botontkalking

Naast hart- en vaatziekten loop je na de overgang ook meer risico om botontkalking te krijgen. Tot je 35ste levensjaar zijn de aanmaak en afbraak van je botten met elkaar in evenwicht. Na die leeftijd wordt er steeds minder bot aangemaakt. Je botten zullen meer afgebroken worden en dat wordt met de jaren alleen maar meer. Na je laatste menstruatie maak je minder oestrogeen aan en daardoor worden je botten steeds brozer.

Vanaf dit moment krijg je eerder te maken met botontkalking (osteoporose). Het risico op botbreuken wordt hierdoor vergroot. Dat is vooral het geval bij vrouwen die op vroege leeftijd in de overgang komen, ietwat mager van postuur zijn, niet veel bewegen, roken en alcohol drinken. Wanneer je in je leven (een periode of continu) de eetstoornis anorexia hebt gehad, loop je ook meer risico om botbreuken te krijgen. En als er in je familie vaker botontkalking (osteoporose) voorkomt, loop je zelf ook een groter risico.

Blaasverzakking en urineweginfecties

Als je ouder wordt, verslappen je bekkenbodemspieren. Na de overgang zullen deze alleen maar verder verslappen. Daardoor kun je te maken krijgen met een verzakking van je blaas of urineweginfecties. Ook kan het gebeuren dat je het gevoel krijgt dat je urine niet meer zo lang kunt ophouden als voorheen.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Care for Women, St. Jansdal, Isala, Radar+

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden