Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op deze manier kom je erachter of je prediabetes hebt

Steeds meer Nederlanders krijgen last van diabetes type 2. Een aandoening die onder andere kan ontstaan door overgewicht en een ongezonde levensstijl. Voordat deze ziekte zich openbaart, zijn er al symptomen die kunnen wijzen op een voorstadium van deze aandoening. Dit stadium wordt ook wel prediabetes genoemd.

Het is belangrijk om deze signalen vroeg te herkennen, want bij prediabetes kun je de diabetes nog voorkomen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat prediabetes al veel schade aanricht aan het lichaam.

Prediabetes

Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Deze ziekte ontstaat doordat het lichaam ongevoelig wordt voor insuline. Naar schatting hebben zo’n 750.000 mensen in Nederland last van prediabetes. De meeste mensen voelen zich bij prediabetes nog niet ziek, maar het lichaam heeft al wel moeite met het verwerken van glucose. Deze aandoening wordt dan ook gekenmerkt door een verhoogd niveau van de bloedsuikerwaarden.

Lees ook

Schokkende cijfers: steeds meer kinderen krijgen ‘ouderdomsziektes’

Risicofactoren

Prediabetes wordt vaak veroorzaakt door een slechte levensstijl en ongezonde voeding. Wanneer je minder zwaar bent en meer aan beweging doet, reageer je beter op insuline. Andere risicofactoren voor het ontwikkelen van prediabetes zijn roken, familieleden met diabetes, familieleden met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk (130-85 mm Hg of hoger), laag HDL-cholesterolgehalte en een hoog bloedvetgehalte.

Ongemerkt ziek

Veel mensen die aan prediabetes lijden, weten niet dat er iets mis is. Dat komt omdat de symptomen in het voorstadium van diabetes type 2 lastig te herkennen zijn. Klachten als een hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en vermoeidheid blijven vaak onopgemerkt. Deze klachten brengen echter meer schade toe aan het lichaam dan je zou denken. Uit onderzoek blijkt dat prediabetes namelijk al schadelijk is voor je ogen, bloedvaten en hart. Behoor je tot de risicogroep? Laat dan bij een huisarts checken of je bloedsuikerwaarden verhoogd zijn. Wanneer je je levensstijl op tijd aanpast, kun je nog van prediabetes herstellen en kan de opgelopen schade worden beperkt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dokter.nl, DiabetesDesk

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden