Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van waterige afscheiding

oorzaken-waterige-afscheiding.jpg

Rondom het onderwerp afscheiding hangt vaak nog een hoop schaamte en een taboe, terwijl dit heel normaal is en veel vrouwen hier mee te maken hebben. Zo komt doorzichtige, waterige afscheiding bijvoorbeeld ook vaak voor. Maar wat is dat precies en wat is de oorzaak? 

Wanneer is dit onschuldig en op welk moment moet je wel de dokter bellen?

Vaginale afscheiding

Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding. Zo kan het dik en klonterig zijn, lichtbruin of roze, gelig, grijs of vloeibaar en doorzichtig. Vaginale afscheiding is heel normaal en zorgt ervoor dat de dode cellen en schadelijke bacteriën worden afgevoerd. Hierdoor behoud je een goede pH-balans en worden vaginale infecties voorkomen. In de meeste gevallen is afscheiding vloeibaar, doorzichtig, zit hier geen sterke geur aan en is de structuur een beetje slijmerig. 

Waterige afscheiding

In principe kan normale afscheiding een beetje waterig zijn, maar heb je ineens veel meer waterige afscheiding of zit hier een sterkere geur aan? Dan zou dat door een van de onderstaande oorzaken kunnen komen: 

1. Een hormoonwisseling

Een waterige afscheiding kan allereerst ontstaan door een hormoonwisseling. En dat kan weer komen door de onderstaande punten.

Menstruatie 

Heb je naast veel waterige afscheiding ook last van buikpijn? Dan kan het komen doordat je ongesteld moet worden. Zolang de afscheiding niet sterk ruikt en doorzichtig, lichtwit of lichtgeel van kleur is, is er geen reden om je zorgen te maken. 

Eisprong 

Ook door de eisprong kun je tijdelijk meer last hebben van meer waterige afscheiding. Dit kan tevens witter zijn dan normaal. Dit neemt na de eisprong meestal vanzelf weer af. 

Zwangerschap

Als laatste kun je door en zwangerschap last krijgen van veel waterige afscheiding. Daarbij geldt dat hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je kunt krijgen. Ook hierbij hoef je je geen zorgen te maken over de tijdelijke verandering van je afscheiding als er geen gekke geur of kleur aan zit. 

Lees ook: Wat is normaal en wanneer moet je naar de dokter? Dít wil je weten over je vagina

2. Een SOA 

Heeft je waterige afscheiding een vreemde geur of heeft het een andere kleur (bijvoorbeeld geelgroen) en ben je niet zwanger, ovuleer je niet en hoef je ook niet (bijna) ongesteld te worden? Dan zou de afscheiding ook kunnen wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals trichomoniasis. Neem in dit geval contact op met de huisarts. 

3. Een vaginale schimmelinfectie 

Is je afscheiding wit en geurloos en is de structuur een beetje korrelig? Dan zou dat ook kunnen betekenen dat je een vaginale schimmelinfectie hebt. Vaak heb je hierbij ook last van jeuk rond de vagina, pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen en/of bij seks en kan de vagina er rood en gezwollen uitzien. Ook hierbij kun je het beste contact opnemen met de huisarts. 

Bron | Cosmopolitan, Gezondheidsplein
Beeld | Getty Images

Ook interessant