Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Snel last van vet haar? 10 mogelijke oorzaken (én oplossingen)

oorzaken-vet-haar.jpg

Een vette coupe zit er niet fris uit. Begrijpelijk dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. Handig om dan eerst te kijken naar de mogelijke oorzaken van vet haar, dan weet je ook meteen wat je ertegen kunt doen.

Sommige mensen wassen hun haar maximaal twee keer per week, zonder ooit met vet haar te worden betrapt. Bij anderen begint het een dag na de laatste wasbeurt alweer vet te worden. Als je tot die laatste groep behoort, kan het zijn dat je iets verkeerd aanpakt. Maar wat? We zetten de mogelijke oorzaken van vet haar op een rijtje.

1. Vieze borstel

Als je borstel vol oude haren en restjes van haarproducten zit, zou dat weleens de boosdoener kunnen zijn. Dat alles komt namelijk terecht in je vers gewassen haar zodra je het borstelt. Maak je borstel daarom geregeld schoon: hier lees je hoe je dat het best kunt doen.

2. Te veel shampoo of conditioner

Je hebt vast weleens gehoord dat je je haar beter niet dagelijks kunt wassen met shampoo. Hiermee haal je namelijk de natuurlijke oliën uit de hoofdhuid, waardoor die alleen maar meer olie gaat aanmaken. Met een coupe die juist sneller vet wordt als gevolg. Wekelijks twee tot drie keer je haar wassen, is dan ook het maximum: probeer het echt niet vaker te doen. Daarnaast kan te veel conditioner je haar vet maken. Smeer maar een klein beetje in je haar en gebruik het alleen voor de puntjes.

3. Continu borstelen

Ook al doe je het met een schone borstel: door om de haverklap te borstelen, wordt de olieproductie gestimuleerd en worden je haren dus sneller vet. Je kunt daarom het best je borstel alleen door de haarlengten halen en de kruin vermijden. Hetzelfde geldt wanneer je met je vingers door je haar gaat. Hiermee smeer je bovendien het vuil dat op je handen zit in je haar, waardoor het eerder vet wordt.

4. Verkeerde producten

Gebruik je vaak producten op oliebasis? Eigenlijk zijn die bedoeld voor droog en beschadigd haar, wat jij misschien niet eens hebt. Probeer die producten minder te gebruiken. Ga juist op zoek naar formules die je haar niet verzwaren. Vind je het lastig om te bepalen wat je haartype is? Vraag dan om advies aan de kapper.

5. Te vaak wassen

Je denkt misschien dat je je haar een plezier doet door het regelmatig een goede schrobbeurt te geven, maar het is juist een van de meest voorkomende oorzaken van vet haar. Hoe vaker je wast, hoe meer je natuurlijke oliën van je haar wegwast, en hoe meer je hoofdhuid ervan gaat aanmaken. Het resultaat? Vettige, glimmende lokken.

6. Verkeerd wassen

Het kan ook nog zo zijn dat je je haar niet op de goede manier wast. Het is namelijk de bedoeling dat je goed je gehele hoofdhuid wast, en niet alleen je haar zelf. Ook is goed uitspoelen van groot belang: achtergebleven restjes shampoo of conditioner kunnen de pH-waarde van je haar veranderen, waardoor de talgklieren weer sneller vet gaan produceren.

7. Vieze lucht

Als de lucht in je huis (of buiten) stoffig en vervuild is, blijft al dit vuil in je haar vastzitten. Dit verstopt de klieren op je hoofdhuid, die hierdoor weer gaan overproduceren. Als een slechte lucht in je huis een groot probleem is, kan een luchtzuiveringsinstallatie de oplossing zijn.

8. Je eet ongezond

Heb je wel eens gezien wat het eten van vette, ongezonde dingen voor effect heeft op je gezicht? Je huid wordt onrustig, onzuiver én vettig. En eigenlijk moet je je hoofdhuid hetzelfde zien. Ook daar merk je het meteen wanneer je een aantal dagen slecht hebt gegeten. Laat de vette dingen liggen en eet meer fruit, groente en vezels.

9. Je raakt je haar vaak aan

Misschien is het een nerveus of verveeld trekje van je, of misschien ben je constant bezig met of je haar wel goed zit. Hoe dan ook, je zit vaak (letterlijk) met de handen in het haar. Wat er dan gebeurt, is dat al het vuil dat er aan je handen zit, wordt achtergelaten in je haar. En dat ga je op een gegeven moment zien.

10. De temperatuur

In de zomer zweet je meer, en al dat zweet blijft in je haar hangen, waardoor het vet wordt. Het is dan ook niet zo gek dat je met hoge temperaturen sneller last hebt van vet haar. Je kunt dit tegengaan door vaker met water te spoelen, maar probeer het niet ineens té vaak met shampoo te wassen, want ook hier reageert je hoofdhuid weer op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws, Well and Good
Beeld | iStock

Ook interessant