Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aften in je mond, hoe ontstaan ze (en hoe kom je er weer vanaf)?

aften-in-je-mond-hoe-ontstaan-ze-en-hoe-kom-je-er-weer-vanaf.jpg

Eén op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften. Bij deze mondaandoening ontstaan er kleine zweertjes aan de binnenkant van de mond. In veel gevallen verdwijnen ze vanzelf. Maar als je je niet bewust bent van de oorzaak, kunnen ze zo maar weer terugkomen.

Waardoor ontstaan aften in je mond?

Aften zitten meestal aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Op de plekjes waar de aften zitten is de beschermende laag van het mondslijmvlies beschadigd. De plekjes zien er vaak grijswit of geel uit met een rode, ontstoken rand. Doordat de zenuwen blootliggen ontstaat een vervelende pijn die vooral opspeelt tijdens het eten of drinken. Gelukkig genezen de plekjes meestal binnen een week vanzelf, waardoor een behandeling vaak niet nodig is. Helaas zorgen een slechte weerstand of mondhygiëne er vaak voor dat de aften terugkeren. In dit geval zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten als je veel last hebt van deze mondaandoening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Let op je voeding

Hoewel wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zijn er aanwijzingen dat bepaalde kruiden, specerijen en voedingstoffen bijdragen aan het ontstaan van aften. Vooral wanneer je een tekort hebt aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer loop je een groter risico op het ontstaan van deze pijnlijke blaasjes. Zure voedingsmiddelen, zoals frisdrank en citrusvruchten, kun je beter vermijden om het ontstaan te voorkomen.

Scherpe tanden en beugels

Aften kunnen ontstaan, omdat je tijdens het eten per ongeluk op je tong hebt gebeten of doordat een beugel of prothese zorgt voor irritatie van het mondslijmvlies. Probeer daarom zo rustig mogelijk te eten om te voorkomen dat er wondjes in je mond ontstaan. Het spreekt voor zich dat een goede mondhygiëne bijdraagt aan het voorkomen van de zweertjes. Let er wel op dat je niet te hard poetst. Een harde tandenborstel kan het mondslijmvlies kapot schuren.

De invloed van stress

In tijden van stress verbruikt je lichaam veel energie  om de stressvolle situatie onder controle te houden. Daardoor heeft zij minder energie over voor de werking van je immuunsysteem. Je weerstand wordt minder en dat draagt bij aan het ontstaan van aften. Ook kan het zijn dat je door stress last krijgt van een droge mond. Daardoor kunnen je tanden langs je mondslijmvlies gaan schuren en zo aften veroorzaken.

Is er een onderliggende aandoening?

In een enkel geval kunnen mondwondjes worden veroorzaakt door een erfelijke aanleg of een onderliggende aandoening. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er mogelijk bacteriën en virussen zijn die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de mondaandoening. Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn,  het risico op mondwondjes verhogen. Tot slot kunnen aften ook een symptoom zijn van orale mucositis. Dit is een ontsteking van het mondslijmvlies, dat vooral voorkomt bij patiënten die behandeld worden met chemotherapie.

Hoe behandel je aften?

Aften in je mond zijn vervelend en soms lijkt het eindeloos te duren voordat ze vanzelf verdwijnen. Bemoeilijken de zweertjes in je mond jouw dagelijkse leven te erg? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan jouw medicijnen voorschrijven die de wondjes sneller laten genezen en/of de pijn verminderen. Voor sommige geneesmiddelen hoef je trouwens alleen maar even langs de drogist of apotheek, want deze zijn vrij verkrijgbaar.

Lees ook
Ontstoken tandvlees: dít doe je ertegen

Bron| Maag, Lever, Darm Stichting, Dokter Dokter, Thuisarts
Beeld| iStock

Ook interessant