Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze oorzaken kunnen snurken bij vrouwen verergeren

oorzaken-snurken-vrouwen.jpg

Eén op de vijf mannen en één op de tien vrouwen snurkt. Het is dus niet zo gek dat het daarom vaker als een mannenprobleem wordt gezien. Toch kunnen sommige vrouwen er ook wat van. Hoewel er allemaal verschillende algemene oorzaken zijn waardoor mensen kunnen snurken, zijn er ook een paar factoren die juist bij vrouwen voor extra geluid kunnen zorgen. We leggen je uit hoe dat komt.

En kun je hier ook iets tegen doen?

Waarom snurken we?

Er zijn verschillende factoren waardoor zowel mannen als vrouwen luid kunnen snurken. Dit heeft allereerst te maken met de spieren in en rond je keelopening. Deze verslappen tijdens het slapen. Hierdoor neemt je keelopening af en moet de lucht er met meer kracht doorheen. Hierdoor trillen de wanden van je keelholte en daardoor maak je dat snurkgeluid. Daarnaast kan door de jaren heen je keel smaller worden, waardoor je meer geluid maakt en kunnen ook alcohol, medicatie, slapen op je rug, een allergie of een verkoudheid ook zorgen dat je meer snurkt.

Oorzaken voor snurken bij vrouwen 

Daarnaast zijn er ook nog een paar oorzaken die het snurken specifiek bij vrouwen kunnen verergeren. Dat heeft onder andere te maken met onze vrouwelijke hormonen.

De overgang

Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen dat wordt geproduceerd in je eierstokken, heeft effect op snurken. Oestrogeen beïnvloedt de serotonineniveaus in je lichaam, en die zijn belangrijk voor je spierspanning. Hoe minder oestrogeen, hoe minder serotonine en hoe minder spierspanning. Als de spieren in je luchtwegen, keel en mond ’s nachts slapper zijn, kun je dus harder snurken. Ook het vrouwelijke hormoon progesteron zorgt voor een sterkere ademhalingsprikkel en dat je keel beter openblijft. Tijdens de overgang neemt zowel hoeveelheid oestrogeen als progesteron in je lichaam af, waardoor je dus meer kunt snurken. Daarom hebben vrouwen na de overgang ook bijna net zoveel kans op slaapapneu als mannen.

Anticonceptiepil

Ook vrouwen die de pil slikken, kunnen sneller last krijgen van snurken. Dat komt wederom omdat je hormonale balans verandert en tijdelijk verstoord wordt. In de meeste gevallen neemt het snurken door de pil alleen in de eerste paar dagen dat je hieraan begint toe, en neemt het snurken daarna weer af. 

Zwangerschap

En ook een zwangerschap kan voor vrouwen de grote boosdoener zijn voor snurken. Zo’n 25 tot 40 procent van de zwangere vrouwen snurkt. Vooral in het derde trimester is de kans op snurken het grootste. Dat komt door verslapte mond- en keelspieren door een verandering van je hormonen, doordat zwangere vrouwen meer vocht vasthouden en door een gewichtstoename. 

Lees ook: Déze onschuldige slaapproblemen kun je beter niet negeren

Wat te doen tegen snurken? 

Helaas kun je er vaak weinig aandoen als je snurken wordt veroorzaakt door een verstoring van je hormonen. Wel kun je andere algemene factoren zoals op je rug slapen, alcohol drinken, gewichtstoename en allergieklachten zoveel mogelijk proberen te vermijden. Mocht dat niet baten, dan kun je eventueel nog een snurkbeugel- of bitje of neusspreiders proberen om het snurken te voorkomen. Je kunt eventueel ook langsgaan bij de huisarts voor een advies. 

Bron | Famme, Ruysdael Slaapkliniek
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant