Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít kunnen de oorzaken zijn van een pijnlijke pols

pijn-pols.jpg

Heb je last van pijn in je pols? Dat kan behoorlijk vervelend zijn. De pijn kan er langzaam insluipen en uitstralen richting je handen, vingers en armen, maar het kan ook plotseling ontstaan. We leggen je uit wat de mogelijke oorzaken van die pijnlijke pols kunnen zijn. 

Van een ontsteking tot een cyste: wanneer moet je aan de bel trekken?

Pijn aan je pols door een peesontsteking

Een veel voorkomende oorzaak voor pijn aan je pols is een peesontsteking. In je pols zitten pezen en als die overbelast raken, kunnen er hele kleine scheurtjes in ontstaan. Hoewel je pees dus eigenlijk niet ontstoken is, wordt dit toch vaak een peesontsteking genoemd. Ook de peeskoker – waar je pees doorheen loopt – kan voor pijn zorgen. In dit geval is de pees vaak gezwollen, waardoor deze in de peeskoker bekneld raakt.

Een peesontsteking treedt vaak op bij stelselmatig leunen op je pols of door korte herhaaldelijk bewegingen van je polsgewricht. Vaak heb je last van pijn bij drukuitoefening en bewegingen van de pols. Wanneer je niet voldoende rust neemt kan de pijn toenemen of kan er zelfs een constante polspijn ontstaan. Daarom is het bij pijn in je pols belangrijk op pijnlijke bewegingen te vermijden, genoeg rust te nemen en je pols te ondersteunen met een spalk of brace. 

Zenuwbeknelling

Heb je last van een hevige, zeurende pijn rond je pols? Dan kun je last hebben van een zenuwbeknelling in een polszenuw. Vaak is vochtophoping tussen je polspezen en de bovenliggende kapselbanden de oorzaak. Als dit lang aanhoudt kun je naast pijn ook tintelingen in je vingers krijgen en kan er op den duur kracht- of functieverlies optreden in je handen en vingers. 

Kneuzing 

Wanneer je een pijnlijke, gezwollen plek rond je pols hebt die op den duur blauw kleurt, dan kan je pols ook gekneusd zijn. In dit geval is het onderhuids polsweefsel beschadigd. Pijn aan je pols door een kneuzing gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Je kunt je pols wel koelen tegen de pijn. 

Roeierspols 

Heb je last van pijn aan de bovenzijde van je pols of onderarm? Doet je pols pijn bij bewegingen zoals: buigen, grijpen en strekken? Heb je last van een krakend gevoel bij het buigen en/of strekken? Is er sprake van een lichte zwelling aan de bovenkant van je onderarm? Dan zou het kunnen dat je last hebt van roeierspols. Dit kan ontstaan wanneer je repetitieve buig- en sterkbewegingen maakt met veel kracht. Hierdoor treedt er wrijving op, waardoor je peeskoker en pezen ontstoken kunnen raken. 

Lees ook: Aan déze symptomen kun je een muisarm herkennen

Gebroken pols

Als je een hevige, intense pijn hebt in je pols waarbij je je hand moeilijker kunt bewegen, je pols in een afwijkende stand staat, je last hebt van zwelling, een blauwe plek, krachtverlies of als je een knappend geluid uit je polsgewricht hoort, dan zou je pols ook gebroken kunnen zijn. Neem in dit geval contact op met een arts. Deze kan beoordelen hoe de polsbreuk het beste behandeld kan worden. 

Cyste in de pols 

Wanneer je last hebt van een lokale zwelling rond je pols, kan dit ook wijzen op een polsganglion. Dit is een met slijm gevulde cyste in je pols. Meestal gaat het om een goedaardige cyste. Een cyste in je pols brengt gelukkig vaak weinig klachten met zich mee. In dit geval zal dit ook niet behandeld worden. Heb je toch last van polsklachten door de zwelling? Neem dan contact op met een arts. Indien nodig kan de cyste worden leeggezogen of operatief worden verwijderd. 

Ziekte van de Quervain 

Wanneer het binnenkapsel van een peesschede geïrriteerd of ontstoken is, is er sprake van een polspeesschedeontsteking. Dit kan komen door de ziekte van Quervain. Deze aandoening is het gevolg van zwelling en irritatie van twee strekpezen aan de kant van je duim. Hierdoor kun je op den duur ook last krijgen van een haperende duim. Dat komt omdat je de pees minder goed kunt bewegen als deze dikker wordt. Je duimpees kan hierdoor ook gevoelig, pijnlijk en gezwollen zijn. De ziekte van Quervain is vaak te herkennen aan een doffe branderige pijn aan de duimkant van de pols en de rugkant van je duim. De pijn kan uitstralen naar de rest van je duim en zelfs naar je onderarm. Neem in dit geval contact op met de huisarts.

Bron | Gezondr
Beeld | Getty Images

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant