Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Piep, ruis of gefluit: als je dit vaak hoort, heb je misschien wel last van tinnitus

oorzaken-oorsuizen.jpg

Gepiep, een brommend geluid, een terugkerende tik, een hoge fluittoon, een zoemend geluid: als je de hele dag dit soort geluiden ervaart, kan dat gekmakend zijn. Herken je dit? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je last hebt van oorsuizen (tinnitus). Zo’n 10 tot 15 procent van de Nederlanders lijdt hieraan en 1 procent ervaart hevige last. We leggen je uit wat de meest voorkomende oorzaken van oorsuizen zijn. 

En is er iets aan te doen?

Oorsuizen: wat is de oorzaak?

Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij je geluid waarneemt zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Jij bent dus de enige die het geluid hoort. En dat oorsuizen kan verschillende oorzaken hebben. We hebben een paar van de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet. 

Hard geluid 

Een van de meest voorkomende oorzaken van oorsuizen is lange en regelmatige blootstelling aan hard geluid. Tinnitus gaat dan ook vaak gepaard met gehoorschade. Dit kan ontstaan als je langere tijd wordt blootgesteld aan geluid boven de 80 decibel. De gehoorschade treedt op als trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Naast hard geluid kan dit ook een gevolg zijn van ouder worden. De trilharen geven zo geen of verkeerde informatie door, zoals een piep of een brom. Om oorsuizen door hard geluid te voorkomen is het belangrijk om gehoorbescherming te dragen en voorzichtig te zijn met lawaai. 

Hoge bloeddruk 

Een andere oorzaak voor tinnitus is een hoge bloeddruk. Dit herken je aan een piep met een lage middentoon of juist een hoge toon. Om van oorsuizen door een hoge bloeddruk af te komen helpt het om de bloeddruk te verlagen

Te veel oorsmeer

Met oorsmeer is niks mis, maar als je hier te veel van in je oor hebt, kan dit tot oorsuizen leiden. Het oorsmeer vormt dan een soort blokkade in het oor. Je kunt in dit geval het beste je oren laten uitspuiten bij de huisarts. Ga niet zelf aan de slag met een wattenstaafje, dan kun je het probleem juist erger maken. 

Onderliggende oorzaken 

Er kunnen ook verschillende onderliggende oorzaken zijn waardoor je last heb van oorsuizen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij hoofdpijn. In sommige gevallen zorgt een slechte nachtrust voor hoofdpijn in de vorm van een migraine-aanval, waarbij oorsuizen kan ontstaan. Daarnaast kan veel stress leiden tot hoofdpijn in combinatie met tinnitus. Als laatste kan verkoudheid de onderliggende oorzaak zijn. In dit geval kan het snot de buis van Eustachius verstoppen, waardoor er een bepaalde druk ontstaat. Hierdoor kun je last krijgen van een ruis of piep in je oor. 

Chronische tinnitus 

Als laatste kun je last hebben van chronische tinnitus. In dit geval hebben je hersenen in de loop van de jaren waarschijnlijk een weeffout gemaakt. Aan deze vorm van oorsuizen is helaas weinig te doen. In sommige gevallen kan acupunctuur de klachten wel verminderen.

Lees ook: Deze verschillende soorten slechthorendheid zijn er

Hoe weet je of je het hebt en wat kun je er tegen doen?

De geluiden die mensen met oorsuizen horen, lopen sterk uiteen: van een ruis tot hoog gefluit. Twijfel je of de geluiden je hoort ook tot oorsuizen worden gerekend? Hier kun je verschillende geluiden horen die je ervaart bij tinnitus. Daarnaast kun je contact opnemen met de huisarts voor een advies. Deze kan bepaalde oorzaken (zoals een trauma) uit te sluiten en vervolgens beslissen welke medische specialist of audioloog er nodig is. Of tinnutis overgaat, is helemaal afhankelijk van waardoor het wordt veroorzaakt. De oorzaak kan tenslotte op verschillende vlakken liggen.

Bron | Optimale Gezondheid, Beter Horen, NOSGezondheidsNet
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant