Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maagzuur: de vijf belangrijkste oorzaken én oplossingen op een rij

maagzuur-oorzaak.jpg

Maagzuur, ook wel reflux genoemd, is een veelvoorkomende aandoening. Het vervelende gevoel ontstaat doordat er zuur uit je maag terugstroomt naar de slokdarm. Gelukkig is de oorzaak vaak onschuldig en eenvoudig te verhelpen.

Helaas kan het ook ernstige gevolgen hebben. Als er te vaak zure maaginhoud terugstroomt in de slokdarm en dit niet wordt behandeld, kan je slokdarm beschadigd raken. Heb je vaak klachten, dan is het daarom verstandig om naar de huisarts te gaan. We zochten de meest voorkomende oorzaken van maagzuur voor je op.

1. Eetgewoonten

Slechte eetgewoonten staan met stip op één. Pittige maaltijden, alcohol, koffie en sinaasappelsap kunnen allemaal maagzuur veroorzaken. Daarnaast zorgt vet eten ervoor dat er meer zuur wordt aangemaakt dan normaal. Bovendien werkt de maag langzamer, omdat het zuur langer en in een grotere hoeveelheid in de maag aanwezig is. Dat maakt de kans op een reflux groter. Heb je geregeld klachten? Dan kan het helpen over te stappen op een mediterraan dieet. Onderzoekers van de Universiteit van New York ontdekten dat dit effectiever is dan het gebruik van maagzuurremmers. Ook kan het helpen om meerdere kleinere porties per dag te eten in plaats van twee of drie grote maaltijden.

2. Leefgewoonten

Leefgewoonten zijn een belangrijke factor. Zo zorgt roken er bijvoorbeeld voor dat de kringspier die de maag en de slokdarm afsluit, verslapt. Daardoor is de kans groter dat het zuur uit je maag in de slokdarm belandt. Ook het dragen van strakke kleding – en dan met name hoge strakke broeken – kan een rol spelen bij opkomend maagzuur. Door de knellende kleding wordt de maag ingedrukt met als gevoel dat het zuur omhoog komt.

3. Houding

Wanneer je vaak moet bukken – bijvoorbeeld als je veel in de tuin werkt – kun je ook sneller last krijgen van maagzuur. Dit komt doordat deze houding de maaginhoud omhoog duwt. Bovendien komt de maag wat horizontaler te liggen, waardoor het zuur makkelijker de slokdarm in kan stromen. Als je net een uitgebreide maaltijd hebt gegeten, kan ook een liggende houding maagzuurklachten veroorzaken. Omdat je vlak ervoor hebt gegeten, zal je maag extra zuur aanmaken om dat eten te verteren. Ga je op hetzelfde moment liggen, dan stroomt het zuur uit je maag omhoog naar de slokdarm.

4. Psychische factoren

Psychische factoren, zoals stress, kunnen ervoor zorgen dat je eetgewoonten onbewust veranderen. De een krijgt geen hap meer door de keel, terwijl de ander juist gaat bunkeren. Beide manieren van (niet) eten kunnen je maagzuurklachten verergeren.

5. Zwangerschap

Als je zwanger bent, geeft dat extra druk op de buikholte. De baby kan de inhoud van je maag omhoog duwen, zodat er zuur naar de slokdarm terug kan stromen. Ook mensen die last hebben van overgewicht of verstopte darmen kunnen om die reden last hebben van maagzuur.

Bronnen| Maag-, lever-, darm stichting, Goed Gevoel, maagzuur.nl
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant