Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zijn de meest voorkomende oorzaken voor hoofdpijn aan de linkerkant

dit-zijn-de-meest-voorkomende-oorzaken-voor-hoofdpijn-aan-de-linkerkant.jpg

Te veel stress, niet genoeg gedronken, een stijve nek: er zijn honderden oorzaken te bedenken voor hoofdpijn. Maar wat betekent het als de hoofdpijn vooral aan de linkerkant van je hoofd zit? We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij.

Met onverklaarbare hoofdpijn is het natuurlijk verstandig om naar de dokter te gaan, maar dit artikel geeft je een idee wat de oorzaak kan zijn als het aan de linkerkant zit.

Primaire hoofdpijn

Ongeveer de helft van de volwassenen wereldwijd geeft aan regelmatig last te hebben van hoofdpijn: je bent dus zeker niet de enige die kampt met deze klachten. De meeste hoofdpijn valt in de categorie primaire hoofdpijn, wat wil zeggen dat er geen onderliggende medische aandoening elders is die zorgt voor deze klachten. Bij maar een klein gedeelte van de mensen met hoofdpijn is er wel een duidelijke (soms ernstige) oorzaak te vinden voor de symptomen; dat wordt secundaire hoofdpijn genoemd.

Hoofdpijn aan de linkerkant

Sommige soorten hoofdpijn zorgen voor klachten in het hele hoofd. Spanningshoofdpijn voelt bijvoorbeeld vaak als een ‘strakke band’ om het hoofd en zit bijna altijd aan beide kanten. Maar je kunt ook hoofdpijn hebben aan één kant van je hoofd. Déze 5 oorzaken voor hoofdpijn komen bijvoorbeeld regelmatig voor bij pijn aan de linkerkant van het hoofd.

1. Migraine

Migraine is vaak de oorzaak voor hoofdpijn aan de linkerkant van het hoofd. Honderdduizenden mensen in Nederland hebben migraine: een bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd. Vaak gaat dit gepaard met overgevoeligheid voor licht, misselijkheid, vermoeidheid en soms zelfs overgeven. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van migraine dan mannen; dat heeft waarschijnlijk te maken met de hormoonhuishouding.

De exacte reden van migraine is nog altijd niet bekend, maar wel is duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in de hersenen. Sommige factoren kunnen de kans op migraine verhogen: stress, menstruatie, cafeïne en  weersomslagen bijvoorbeeld.

Lees ook:
Vaak last van migraine? Dít zijn de meest voorkomende triggers

2. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een vorm van zeer heftige hoofdpijn die in aanvallen komt, aan één kant van het gezicht of hoofd. Een aanval van clusterhoofdpijn duurt vijftien minuten tot drie uur en kan één tot acht keer per dag optreden. Vaak komen dit soort aanvallen regelmatig terug en worden deze als erg heftig ervaren. De pijn bij deze vorm van hoofdpijn zit eigenlijk altijd aan de rechter- of linkerkant van het hoofd; bijna nooit beide. Daarnaast gaat het meestal gepaard met andere klachten aan die kant van het gezicht: een gezwollen of hangend ooglid, zweten, een rood oog.

3. Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek kan ook zorgen voor pijn aan de linkerkant van je hoofd: vaak zit dit namelijk maar aan één kant door de manier waarop nekspieren lopen. Deze vorm van hoofdpijn wordt ook wel cervicogene hoofdpijn genoemd en gaat vaak gepaard met bewegingsbeperking in de nek. Je kunt je nek bijvoorbeeld niet meer goed draaien; doe je dat wel, dan verergert de hoofdpijn. Vaak kan druk in de nek de hoofdpijnklachten opwekken. Heb je deze vorm van hoofdpijn, dan kan een fysiotherapeut mogelijk hulp bieden.

4. Voorhoofdsholteontsteking

Hoofdpijn aan de linkerkant van je hoofd kan ook ontstaan door een voorhoofdsholteontsteking. Dit wordt ook wel een bijholteontsteking of sinusitis genoemd. Bij zo’n ontsteking is het slijmvlies in een of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, in je bovenkaak of in je voorhoofd ontstoken. Die ontsteking ontstaat doordat het slijmvlies in die holtes via kleine kanaaltjes in contact staat met het slijmvlies in je neus.

Als je verkouden bent, raakt het neusslijmvlies geïrriteerd en opgezwollen. Die zwelling verspreidt zich vervolgens naar de lege holtes die dan gevuld raken met slijm. Daardoor kan het slijmvlies de afvalstoffen niet meer kwijt, en kunnen virussen en bacteriën toeslaan en een ontsteking veroorzaken. Helaas bestaat er geen medicijn dat echt helpt bij een voorhoofdaandoening en moet je het vaak simpelweg uitzieken; een neusspray kan wel wat verlichting bieden.

Lees ook:
Dit is wat je moet weten over een voorhoofdsholteontsteking

5. Overmatig gebruik van pijnstillers

Je neemt misschien pijnstillers om de hoofdpijn aan de linkerkant van je hoofd te stoppen, maar wist je dat deze juist ook de oorzaak voor je hoofdpijn kunnen zijn? Als je regelmatig medicatie neemt om pijn te stoppen, kan het dus verergeren. Bijvoorbeeld als je vaker dan vijftien keer per maand paracetamol of een NSAID (zoals ibuprofen) gebruikt. Ook triptanen (tegen migraine) kunnen voor deze klachten zorgen, als je ze meer dan tien keer per maand neemt.

Waarschijnlijk neem je steeds meer medicatie tegen de hoofdpijn, terwijl dat juist de oorzaak blijkt te zijn. De oorzaak is hierbij gelukkiger gemakkelijker dan bij bovenstaande: minder medicatie nemen. Eerst worden de klachten dan vaak ernstiger, maar uiteindelijk merk je een groot verschil.

Alarmsymptomen hoofdpijn aan linkerkant

Heb je ineens extreme, ondraaglijke hoofdpijn aan de linkerkant van je hoofd? Ga dan naar de huisarts of bel het alarmnummer als dat nodig is. Hoewel hoofdpijn vaak relatief onschuldige oorzaken heeft, is het altijd goed om snel medische aandacht te zoeken bij plotselinge ernstige klachten. Als je hoofdpijn samengaat met slechter zien, duizeligheid, uitvalsverschijnselen of spraakproblemen is het ook nodig om direct aan de bel te trekken.

Bron | Medical News Today, WebMD, Express, Rijnstate
Beeld | Getty Images

Ook interessant