Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Niet moe? 7 andere mogelijke oorzaken van donkere kringen onder je ogen

donkere-kringen-wallen-oorzaken-margriet.jpg

Slaap je goed, maar blijf je last houden van donkere kringen onder je ogen? Misschien is er wel iets anders aan de hand dan vermoeidheid. 

Gelukkig kun je donkere kringen prima camoufleren met concealer, zoals visagist Carmen voordoet…

… maar je wilt natuurlijk ook zonder make-up fris voor de dag kunnen komen. Ga eens na of dít de oorzaak kan zijn:

1. Genen

Sommige mensen hebben nu eenmaal een donkerdere pigmentatie onder hun ogen dan op de rest van hun gezicht. Dit is vaak erfelijk. Plastisch chirurg Maryam Zamani geeft via Huffington Post een tip om na te gaan of dit bij jou het geval is: beweeg de huid onder je ogen met een vinger. “Als het inderdaad erfelijke pigmentatie is, blijft de huid dezelfde kleur houden, of je de huid beweegt of niet.”

2. Ouderdom

Als we ouder worden, wordt de huid dunner – ook onder onze ogen. Daardoor wordt het grijze botvlies van de schedel en de blauwachtige bloedvaatjes zichtbaarder. Dit ziet er dan uit als kringen onder je ogen.

3. In je ogen wrijven

Wrijf je vaak in je ogen? Het voelt misschien heerlijk, maar de dunne, gevoelige huid kan daardoor gaan irriteren en daardoor dikker en donkerder worden. “Zo beschermt de huid zichzelf,” legt Lipner uit. “Vergelijk het met eelt op je voeten.” Te veel wrijven kan leiden tot beschadigde bloedvaatjes onder de huid, waardoor ze zichtbaarder worden.

4. Huidaandoeningen als eczeem of psoriasis

“Eczeem en psoriasis zijn ontstekingen van de huid, die roodheid of donkere plekjes kunnen veroorzaken,” legt dermatoloog Shari Lipner uit aan Huffington Post. Als je vaak uitslag rond je ogen hebt, kan dit tot pigmentatie leiden. “Mensen met een lichtere huid herstellen over het algemeen sneller na zo’n huidaandoening. Maar mensen met een donkere huid hebben langer last van de pigmentatie.”

5. Allergieën

Hooikoorts zou ook de oorzaak van de donkere kringen kunnen zijn. Bij een allergie wordt de aanmaak van histamine in je lichaam gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat de bloedvaatjes zich verbreden. Daardoor worden ze zichtbaar: als een soort blauw-paarse kring. Anti-histamine kan helpen om het tijdens het hooikoortsseizoen te verminderen.

6. Uitdroging

Volgens het Voedingscentrum moet een volwassene per dag anderhalf tot twee liter vocht innemen. Drink je weinig? Misschien kom je dan vocht tekort, waardoor de huid onder je ogen droger en dunner wordt. Als it het geval is, zou je meer water moeten drinken. Een hydraterende oogcrème kan ook helpen, volgens Zamani vooral als die hyaluronzuur, ceramide en peptide bevat. Vitamine A zou helpen bij het opbouwen van collageen rondom de ogen. Vraag om advies bij de drogist of apotheek.

7. Wallen

Is de huid onder je ogen verdikt? Iedereen krijgt bij het ouder worden te maken met een veranderende vetopslag. Doordat de huid daardoor wordt ‘opgetild’, valt er mogelijk een schaduw op je gezicht. Dat zou op donkere kringen kunnen lijken. Wallen zouden ook het gevolg kunnen zijn van oedeem, door een ophoping van vocht door beschadigde bloedvaten.

Huisarts

Stoor je je aan je donkere kringen en twijfel je over de oorzaak ervan? Ga dan naar je huisarts. Die kan je vertellen wat je er het best tegen kunt doen, of je mogelijk doorverwijzen naar een plastisch chirurg of dermatoloog.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Huffington Post, dokterdokter.nl
Beeld | iStock

Ook interessant