Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze 5 dingen kunnen een blaasirritatie veroorzaken

blaasirritatie.jpg

Als je eenmaal een keertje blaasontsteking hebt gehad, is de kans groot dat je het nog een keer krijgt. Blaasirritatie is een voorstadium van blaasontsteking, en door dit vroegtijdig de kop in te drukken kun je erger voorkomen. Zoals het gezegde luidt is voorkomen altijd beter dan genezen, en dus zetten we een aantal onverwachte triggers van een geïrriteerde blaas voor je op een rij.

Want bepaalde voedingsmiddelen zouden een blaasirrritatie kunnen veroorzaken.

Gezonde urinewegen

Met je gezondheid ga je zorgvuldig om. Zo is de kans groot dat je dagelijks zorgt dat je voldoende vitamines binnenkijgt, genoeg vezels en gezonde vetten nuttigt en ook probeert veel te bewegen. Maar bewust met de gezondheid van je urinewegen ben je waarschijnlijk minder bezig. Toch is dat volgens huisarts Natasha Bhuyan heel belangrijk. Ze vertelt aan Well + Good dat er algemene richtlijnen zijn voor het behouden van gezonde urinewegen én dingen die je beter kunt laten staan om irritatie ervan te voorkomen.

Water drinken

Het belangrijkste? Dat is volgens de Amerikaanse voldoende water drinken. “Dit zorgt ervoor dat de nieren en de blaas consequent worden gereinigd”, zegt ze. Ze raadt aan om acht glazen water per dag te drinken. Sport je veel of heb je een halfuur of meer bewogen per dag? Dan is het volgens Natasha belangrijk om een extra glas water te drinken.

Lees ook:
Branderig gevoel bij het plassen maar geen blaasontsteking? 5 andere mogelijke oorzaken

Vezels

Ook het eten van voldoende vezels kan helpen, gezien dit constipatie vermindert en het in sommige gevallen zelfs kan voorkomen. Natasha Bhuyan verklaart: “Een slechte stoelgang belast de de bekkenbodemspieren, die de blaas ondersteunen. Dus voedingsmiddelen die een regelmatige stoelgang ondersteunen en constipatie voorkomen, zijn geweldig voor de gezondheid van de urinewegen”, aldus de huisarts.

Deze voeding kan blaasirritatie triggeren

 • Koffie
  De caffeine in koffie kan je blaas irriteren, maar dat is niet het enige. “Naast de cafeïne is koffie ook zuur, wat ook irritatie kan veroorzaken”, zegt Dr. Bhuyan. Probeer je koffieconsumptie dus te beperken tot een a twee kopjes per dag.
 • Vruchtensap van zure vruchten
  Hetzelfde geldt voor citrusvruchten en dranken, want die zijn ook zuur. “De reden waarom zure voedingsmiddelen de blaas kunnen irriteren, is vanwege de pH-waarden in de blaas”, zegt Dr. Bhuyan. “De blaas heeft een neutrale pH en zure voedingsmiddelen verstoren dat.”
 • Voeding die constipatie verergert
  Er is een verband tussen darmgezondheid en blaasgezondheid. Het is dus belangrijk om je spijsverteringskanaal goed werkzaam te houden. Dit betekent dat constiperend voedsel de vijand is van de gezondheid van de blaas. Probeer dus zo min mogelijk gefrituurd voedsel, bewerkte granen (zoals wit brood en pasta) te nuttigen en overtollige zuivelproducten (zoals vette kazen en veel yoghurt) te vermijden.
 • Alcohol
  Helaas, ook alcohol kan blaasirritatie veroorzaken. “Als je te veel alcohol drinkt, kun je uitdrogen, “zegt Dr. Bhuyan. En dit kan constipatie veroorzaken. Nu kun je best een glaasje wijn drinken, maar probeer er altijd een glas water bij te drinken. En onthoud; geniet, maar drink met mate.

Bron | Well + Good

Beeld | Getty

Ook interessant