Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom zweet je meer uit de ene oksel dan de andere?

meer-zweet-uit-ene-oksel-dan-andere.jpg

Is het je wel eens opgevallen dat je uit je uit je ene oksel vaak meer zweet dan uit je andere? Blijkbaar is het niet puur toeval dat je bijvoorbeeld aan de linkerkant altijd een zweetplek hebt na inspanning, terwijl je rechteroksel nog altijd fris en fruitig blijft. We leggen je uit waar dit mee te maken heeft. 

Krijg je een grotere zweetplek wanneer je de ene arm meer gebruikt dan de ander? 

Meer zweet uit de ene oksel dan de andere 

Het klinkt misschien gek dat je uit je ene oksel meer zweet dan uit de andere. Als je bijvoorbeeld sport is het niet zo dat je linkeroksel veel meer werk moet leveren dan de rechterkant. Of dat wanneer het warm weer is alleen één kant van je lichaam het warm heeft. Maar toch kan er wel een verschil zitten in hoeveel je uit je oksels zweet, en kan de ene oksel sterker ruiken of natter zijn dan de ander. Aan Trouw legt Wim Venema, dermatoloog in het Wilhelmina Ziekenhuis uit dat het te maken kan hebben met of je links of rechtshandig bent. 

Hoewel er geen wetenschappelijke verklaring voor is kan het volgens Venema mogelijk komen doordat sommige mensen aan één kant een beter ontwikkeld en actiever zenuwstelsel hebben. Dat zou betekenen dat als je bijvoorbeeld rechtshandig bent, je meer uit je rechteroksel kunt zweten, omdat je zenuwen aan deze kant beter ontwikkeld en actiever zijn. 

Lees ook: 5 redenen waarom je ineens meer zweet dan normaal

Naar de huisarts

Het kan ook zijn dat je niet alleen meer uit één oksel zweet, maar bijvoorbeeld ook uit je hand, voet en lies veel meer aan één kant zweet dan de ander. In dat geval raadt Thuisarts aan om contact op te nemen met de huisarts. Het kan zijn dat er dan een onderliggende oorzaak is, waardoor je maar aan één kant zweet. Zo bestaat er bijvoorbeeld het harlekijnsyndroom, waarbij een functiestoornis van het sympathische zenuwstelsel ervoor zorgt dat je bij inspanning of warm weer maar aan één kant van het lichaam zweet, terwijl de andere kant kurkdroog blijft. 

Bron | Trouw, Thuisarts, Ntvg
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant