Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hierdoor krijg je kippenvel als je naar mooie muziek luistert

reden-kippenvel-muziek.jpg

Of je nu houdt van rustige jazz of enorm kunt genieten van keiharde rock: bijna iedereen wordt weleens geraakt door muziek. Veel mensen ervaren tijdens het luisteren soms zelfs kippenvel. En hoewel muzikanten graag horen dat het hun muziek is, die ons zo raakt, lijkt de werkelijke oorzaak van je kippenvel meer met je verwachtingspatronen te maken te hebben.

Wat je voorkeursgenre is, maakt niet uit. Het is vooral de structuur van een muziekstuk die bepaalt of je rillingen zult krijgen of net niet.

Muziek heeft hetzelfde effect als seks

Dat komt doordat fijne muziek een beloningssysteem in onze hersenen stimuleert. Wanneer je geniet van mooie muziek, stroomt er dopamine naar een deel van de voorhersenen. Dat is hetzelfde deel dat wordt geactiveerd bij verslaving, beloning en motivatie. Met andere woorden: muziek beïnvloedt ons brein op dezelfde manier als bijvoorbeeld seks, gokken of het eten van een grote zak chips.

Voorspelbaar

Vreemd genoeg kan het wel zo zijn dat je dopaminelevels al enkele seconden vóór het speciale moment van het muziekstuk pieken. Dat komt doordat onze hersenen de neiging hebben om situaties te voorspellen. Ze proberen het muziekstuk een tel voor te zijn door constant te voorspellen wat er kan gaan gebeuren. Dit fenomeen staat ook bekend als de vlucht-of-vecht-reflex. Bij muziek is dat echter heel lastig, omdat het verloop van een nummer soms heel onvoorspelbaar is.

Zucht van verlichting

Onze hersenen worden als het ware geplaagd, waardoor de dopamine-triggers in de war raken. Wanneer je hersenen het verwachte akkoord van een muziekstuk eindelijk ‘horen’, slaken ze een zucht van verlichting, die zich vertaalt in kippenvel of een rilling over je rug. Hoe langer je dat moment beleeft, hoe intenser de ervaring.

Wetenschappers van de University of North Carolina kwamen na onderzoek tot de conclusie dat mensen die het meest openstaan voor nieuwe ervaringen, het vaakst een rilling over hun rug voelen lopen bij het beluisteren van muziek.

Bron| HLN.be
Beeld| iStock

Ook interessant