Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd 

hartfalen-levensstijl.jpg

Als je met hartfalen te maken krijgt op jonge leeftijd, wordt de oorzaak meestal gezocht in genetische aanleg. Onterecht, stellen Portugese onderzoekers nu.

Leefstijlfactoren als roken, overgewicht en te weinig beweging zijn óók op jonge leeftijd al de grootste oorzaken, blijkt uit een nieuwe studie.

Genetische afwijkingen niet de grootste boosdoeners

Wanneer een patiënt op jonge leeftijd bij een arts komt met symptomen die wijzen op hartklachten, wordt vaak als eerste gevraagd of hartaandoeningen voorkomen in de familie. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet genetische afwijkingen, maar risicofactoren in de levensstijl de grootste veroorzakers zijn van hartfalen op jonge leeftijd.

Familie krijgt onterecht de schuld

“In onze praktijk horen we vaak jonge patiënten met premature hartaandoeningen de schuld geven aan familiegeschiedenis”, zegt onderzoeksauteur dr. Joao A. Sousa van het Funchal Hospital, Portugal. “Maar als we naar de gegevens in onze studie kijken, waren deze jonge patiënten vaak rokers, fysiek inactief of hadden ze een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.”

Lees ook
Onderzoekers: preventief dotteren zorgt voor minder nieuwe hartinfarcten

Groot onderzoek

Voor het onderzoek werden de gegevens van 1075 hartpatiënten onder de 50, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar, bekeken. 87 procent van hen was man. Van al deze patiënten werden de risicofactoren vergeleken met een vergelijkbare controlegroep zonder genetische aanleg, waarvan 86 procent mannelijk was en een leeftijdsgemiddelde van 44 jaar had. De risicofactoren die de onderzoekers onderscheidden waren onder andere roken, hoge bloeddruk, te weinig beweging, diabetes en een hoog cholesterol.

Extra belangrijk

Bij beide groepen nam de kans op het ontwikkelen van CAD (een hartaandoening) exponentieel toe met elke extra risicofactor. Bij 3 risicofactoren was de kans op het ontstaan van een hartaandoening met 24 procent vergroot. “Genetica levert een belangrijke bijdrage aan premature hartziekten, maar mag niet worden gebruikt als excuus om te zeggen dat het onvermijdelijk is”, zegt onderzoeksauteur Sousa. “Juist deze groep moet een gezonde levensstijl aannemen, omdat hun slechte gedrag mogelijk een grotere bijdrage levert aan hartaandoeningen dan hun genetica. Dat betekent stoppen met roken, regelmatig sporten, gezond eten en de bloeddruk en het cholesterolgehalte controleren.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron| Science Daily
Beeld| iStock

Ook interessant