Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van oorsuizen door je medicijnen? Dít wil je hierover weten

oorsuizen-door-medicijnen.jpg

Oorsuizen, officieel tinnitus genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Een hele bekende aanleiding is bijvoorbeeld te harde muziek. Maar wist je al dat oorsuizen ook een bijwerking kan zijn van verschillende soorten medicijnen? We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Stopt oorsuizen bijvoorbeeld wel weer als je stopt je met medicatie? 

Last van oorsuizen door medicijnen 

Als je last hebt van oorsuizen, maar de directe oorzaak maar niet kunt achterhalen, dan is het tijd om je medicijnen eens onder de loep te nemen. Bij de Nederlandse KNO-vereniging zijn er al zo’n 535 medicijnen bekend, waar een mogelijke bijwerking tinnitus is. Dit kan oorsuizen veroorzaken of verergeren. Gelukkig blijkt de kans op tinnitus door medicatie procentueel maar klein. Zo ging het in eerdere onderzoeken om 4,5 en 9 procent. Uit een twintig jaar durend wetenschappelijk onderzoek van de American Journal of Medicine bleek dat bij mensen die frequent paracetamol en ibuprofen gebruikten, er een verhoogd risico ontstond op gehoorverlies.

Toch blijft het lastig te bepalen of oorsuizen bij iemand echt door medicijnen komt, of bijvoorbeeld door stress. Ook dat is namelijk een oorzaak. Daarnaast speelt vooral de gebruiksduur en dosering van medicijnen een belangrijke rol. Zo legt Chris van den Dries van Stichting Hoormij NVVS aan Radar uit dat de meeste mensen bij een lage dosering en tijdelijk gebruik van bepaalde medicatie geen klachten krijgen, maar bij langdurig gebruik toch wel. 

Medicatie onder de loep

Bij alle medicijnen waarvan het bekend is dat deze oorsuizen kunnen veroorzaken, moet dit op de bijsluiter vermeld staan. Medicatie waarvan bekend is dat deze de ergste klachten kunnen geven zijn: chemotherapie, TCA’s zoals tricyclische antidepressiva, aminoglycosiden, antimalariamedicatie, erythromycine (antibiotica), lisdiuretica en NSAID. 

Lees ook: Zelfde pil, andere bijwerkingen: waarom mannen en vrouwen anders reageren op medicijnen

Stopt het oorsuizen weer? 

Je vraagt je misschien af of het oorsuizen stopt, wanneer je stopt met je medicatie. Van den Dries legt aan Radar uit dat dat mogelijk is, maar wederom afhankelijk is van de dosering en gebruiksduur. Hierbij speelt ook het type medicatie een belangrijke rol. Sommige medicijnen hebben namelijk een ototoxische werking, waardoor ze je gehoor onomkeerbaar kunnen beschadigen. Hierbij kun je dus ook als je stopt met je medicijnen klachten blijven houden. Dit kan bijvoorbeeld bij ibuprofen, aspirine en antidepressiva het geval zijn.

Het algemene advies – wat uiteraard wel afhankelijk is van je aandoening – is om de dosering en gebruiksduur zo kort mogelijk te houden. Uiteindelijk zal je het risico van het niet nemen van bepaalde medicatie moeten afwegen tegen het risico op bijwerkingen. 

Bron | Radar
Beeld | Getty Images

Ook interessant