Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Is het gevaarlijk als je oor dicht zit tijdens of na het sporten?

oor-dicht-na-sporten.jpg

Je kent het misschien wel: tijdens het hardlopen of na een intensieve work-out zit ineens je oor dicht. Je hoort minder goed en ervaart een bepaalde druk op je oor. Dat kan niet alleen vervelend voelen, maar ook voor een gevaarlijke druk zorgen in het binnenoor. We leggen je uit wat je moet weten als je oor tijdens of na het sporten dicht zit. 

En kun je ook voorkomen dat je oor tijdens het sporten dicht gaat zitten? 

Waarom zit je oor dicht tijdens of na het sporten? 

Vooral bij sporten waarbij je zware inspanning moet leveren, kan het gebeuren dat je oor tijdens of na je work-out dicht zit. Aan de Volkskrant legt otoloog en kno-arts Vedat Topsaka uit dat dit lijkt te komen doordat je lichaam bij een intensieve training verzuurt. Hierdoor worden bepaalde geluidsgolven in het binnenoor niet goed omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Je lichaam stuurt vervolgens zuurstof naar je spieren, waardoor je oren te weinig zuurstof krijgen. 

Permanente gehoorschade 

Het tijdelijk tekort aan zuurstof in je oren kan schadelijk zijn. Dat komt omdat er 40.000 haarcellen in je oren zitten die de trilling van geluidsgolven in het binnenoor omzetten in elektrische signalen. Maar bij een zuurstoftekort kunnen er snel te veel cellen afsterven. Hierdoor kun je op de lange termijn meer risico lopen op permanente gehoorschade.

Een tekort aan zuurstof in je oren kan bijvoorbeeld ook ontstaan als je lang je adem inhoudt. Hierdoor kan er ook een gevaarlijke druk op je binnenoor ontstaan, waardoor je je trommelvliezen kunt beschadigen. Ook dit kan permanente gehoorschade opleveren. Blijf tijdens het sporten dus goed doorademen. 

Lees ook: Sporten vóór het ontbijt blijkt beter voor je bloedsuikerspiegel

Scheurtjes in je oor

Daarnaast is het volgens hoorspecialist Schoonenberg ook mogelijk dat bij zeer intensieve inspanning tijdens het sporten, bijvoorbeeld als cardio en kracht gecombineerd worden, in de membraan kleine scheurtjes ontstaan. Dat is het stuk tussen het midden- en binnenoor. Hierdoor kan er vloeistof in het middenoor lekken, waardoor je wederom gehoorschade kunt oplopen. Daarbij is vooral je adem inhouden een risicofactor, omdat je daarmee extra druk op je oor zet. 

Een dicht oor voorkomen 

Hoewel het niet levensgevaarlijk is als je oor dicht zit tijdens of na het sporten, kan het je oren dus wel beschadigen. Daarom is het belangrijk dat dit niet te vaak gebeurt. Neem daarom contact op met de huisarts of een oorspecialist als je hier regelmatig last van hebt. Om te voorkomen dat je oor dicht gaat zitten is het allereerst belangrijk om tijdens het sporten goed door te blijven ademen.

Probeer daarnaast je training iets minder intensief te maken als je merkt dat er druk op je oren komt te staan. Bouw zowel cardio als kracht langzaam op, zodat je minder snel een grens over gaat. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van je oren, maar ook voor de rest van je lichaam.

Bron | Runner’s World, de Volkskrant, Schoonenberg
Beeld | Getty Images

Ook interessant