Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Opvallend: ook mannen kunnen last hebben van een postnatale depressie

vader-postnatale-depressie.jpg

Dat de eerste periode na een bevalling niet voor elke vrouw een grote roze wolk is, is algemeen bekend. Twintig procent van de vrouwen krijgt te maken met de baby-blues. In plaats van blij met hun nieuwe baby voelen ze zich somber en lusteloos. Maar wist je dat ook de vader last kan krijgen van een postnatale depressie?

Het komt bovendien vaker voor dan je zou denken. Maar liefst één op de tien mannen krijgt na de geboorte van hun kind een depressie, blijkt uit onderzoek van kinder- en jeugdpsychiater Mijke Lambregtse van het Erasmus MC.

Hormonale verandering bij de man

Postnatale depressies bij vrouwen worden vaak veroorzaakt door sterke hormoonwisselingen die het vrouwenlichaam tijdens de zwangerschap en na de bevalling ondergaat. Maar vorig jaar werd ontdekt dat een bevalling ook zorgt voor een hormonale verandering bij mannen. Uit een langlopend onderzoek van de Amerikaanse Northwestern University bleek dat bij jonge vaders het testosteronniveau daalt. Dit draagt eraan bij dat ze beter in staat zijn voor hun kinderen te zorgen, maar het maakt kersverse vaders ook vatbaarder voor angsten en zorgen.

Nieuw leven, nieuwe verantwoordelijkheid

Volgens Lambregste speelt ook de plotselinge en ingrijpende verandering in het leven van de mannen een rol. “Met de geboorte van een kind verschuift er van alles. Je draagt ineens een grote verantwoordelijkheid. Zeker als je ook langdurig slecht slaapt door de komst van de baby, zijn alle ingrediënten voor depressieve klachten en een postnatale depressie aanwezig.”

Klassieke rolverdeling

De postnatale depressie komt bij mannen wel vaak later. Volgens Lambregtse komt dat doordat veel van hen zich wegcijferen na een bevalling. “Klassiek gezien staan de vrouw en het kind centraal tijdens en na de zwangerschap en richten vaders zich vooral op het welzijn van moeder en baby. De man moet zijn nieuwe gezin beschermen en zich sterk houden. Vaak komt hij niet toe aan zijn eigen gevoelens. We zien dan ook een piek in postnatale depressies bij mannen rond een halfjaar na de geboorte: dan is de vrouw over het algemeen weer hersteld en komt de man toe aan zijn eigen verwerking.”

Risicofactor voor depressie

Mannen die eerder een depressie hebben gehad, lopen volgens de onderzoekster meer risico. Ook wanneer de moeder een depressie heeft gehad, is de kans dat de vader last krijgt van een postnatale dip groter. Daarnaast kunnen relatieproblemen en het afnemen van intimiteit aanleiding zijn voor een man om na de bevalling in een neerwaartse spiraal te belanden.

Maak het bespreekbaar

Lambrechtse adviseert mensen het onderwerp bespreekbaar te maken. “Mannen hebben vaak de neiging om weg te lopen voor deze gevoelens. Ze vluchten bijvoorbeeld in hun werk en praten er niet over. Probeer dat wel te doen als vader. Voor jezelf, maar ook voor je kind. Uit onderzoek blijkt dat depressieve vaders een dubbel zo grote kans hebben op een huilbaby. Ook bestaat er een reële kans dat hun kinderen zich emotioneel en relationeel minder goed ontwikkelen. Blijf daarom niet rondlopen met je sombere gevoelens, daar is de eerste tijd met je kind veel te kostbaar voor.”

Lees ook
Zwanger? Dit voorspelt mogelijk het geslacht van je baby

Bronnen| RTL Nieuws, GGZ
Beeld| iStock

Ook interessant