symptomen long covid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook déze minder bekende symptomen kunnen wijzen op long covid

Long covidpatiënten kampen na een coronabesmetting met langdurige klachten als vermoeidheid, benauwdheid en concentratieproblemen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook déze minder bekende symptomen kunnen wijzen op long covid.

Onderzoekers analyseerden de medische gegevens van 2,4 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk, van wie ruim 486.000 besmet raakten met het coronavirus. Die laatste groep maakte in de twaalf weken na een besmetting een stuk vaker melding van bepaalde symptomen dan mensen zonder coronabesmetting.

Minder bekende symptomen long covid

Veelvoorkomende symptomen van long covid zijn vermoeidheid, hersenmist, kortademigheid, concentratieproblemen en reuk- en smaakverlies. Toch blijkt de lijst met klachten een stuk langer te zijn. In het onderzoek kwamen ook minder bekende symptomen naar voren. Opvallende klachten die worden gelinkt aan long covid zijn geheugenverlies, ontlastingsincontinentie, hallucinaties, problemen met erecties, het opzwellen van ledematen en apraxie, wat betekent dat je bekende handelingen niet goed kunt uitvoeren. Ook haarverlies en minder zin in seks werden genoemd.

Uiteenlopende symptomen

Volgens hoofdonderzoeker Shamil Haroon bevestigt dit onderzoek wat patiënten al tijdens de coronapandemie aan artsen en beleidsmakers probeerden duidelijk te maken. “Dat de symptomen van long covid enorm uiteenlopend zijn en niet volledig kunnen worden verklaard door chronische gezondheidsproblemen of leefstijl.” Met deze nieuwe informatie hopen de onderzoekers dat longcovidpatiënten beter onderzocht worden en dat klachten kunnen worden verlicht.

Langdurige klachten

De 61-jarige Joke kreeg begin 2020 te maken met ernstige coronaklachten. Ze is nog steeds niet hersteld. “Ik voelde extreme vermoeidheid, tintelingen in mijn benen, ‘brandende longen’ en zo’n droge en aanhoudende hoest dat ik soms het gevoel had erin te blijven”, vertelt ze aan Margriet. “Mijn relatie staat onder druk, mijn kinderen willen hun vertrouwde, energieke moeder terug en kom ik ooit weer aan het werk?” Ook de 63-jarige Marjan kampt met long covid. “Voor corona was ik ondernemend. Had ik zin in het leven, elke dag weer. Nu leek het alsof geest en lichaam uit elkaar werden getrokken”, zegt ze in een interview. Sinds een paar maanden voelt ze zich wat beter. “Ik ben nog niet volledig af van mijn kwalen, ik voel er zogezegd nog schaduwen van.”

Bron | Science Daily, Euronews

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden