Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is staar en wat is het verschil met ‘gewoon’ slechter zien?

wat-is-de-oogziekte-staar-en-wat-is-het-verschil-met-gewoon-slechter-zien.jpg

We kennen de oogziekte staar allemaal van naam, maar hoeveel weet je er nou echt vanaf? We leggen je uit wat het precies is, of iedereen het zomaar kan krijgen en wat je eraan kunt doen.

Allereerst zijn er drie soorten staar te onderscheiden: ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar veroorzaakt door trauma of ziekte.

Vertroebeling van ooglens

Die eerste komt het meest voor; ouderdomsstaar ontstaat meestal op een leeftijd boven de 55. Onder mensen tussen de 55 en 65 jaar heeft zo’n 3 procent staar en bij 85-plussers is dat al 20 procent. Maar wat is staar nou precies? “Staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit komt doordat eiwitten die in de lens zitten veranderen bij het ouder worden. Hierdoor wordt de lens minder helder en ga je wazig zien. Meestal zie je kleuren dan ook minder helder en je ziet slechter in de nacht”, legt huisarts Edwin de Vaal uit aan NU.nl.

Ik krijg geregeld mensen op het spreekuur die bang zijn dat ze staar hebben en een verwijzing willen voor de oogarts. Vaak is het geen staar, maar ‘gewoon’ slechter zicht doordat de ogen met ouder worden achteruit gaan.”

Lees ook:
Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen

Staar door trauma

Staar door een trauma of ziekte kan redelijk plotseling optreden. Er zijn gevallen bekend waarbij er staar optrad na een harde klap op het oog, een gerichte, oppervlakkige verwonding van het hoornvlies, vuurwerkletsel, het direct kijken in een laserpen of chemisch letsel.

Baby’s met staar

Niet veel mensen weten dat ook kinderen staar kunnen hebben. Je kunt namelijk met staar geboren worden en er op jonge leeftijd al problemen van ondervinden. Staar kan erfelijk zijn, maar ook tijdens de zwangerschap zijn ontstaan. Aangeboren staar komt bij 1 op de 10.000 baby’s voor. Daarnaast kunnen ook volwassenen die nog niet bejaard zijn staar krijgen. Dan is er meestal sprake van erfelijke staar of een inwendige oogontsteking die zich tot staar heeft ontwikkeld.

Voorkomen is bijna onmogelijk, maar de kans op deze oogziekte verkleinen kan wel, o.a. door niet te roken, niet overmatig veel alcohol te drinken, gezond te eten en altijd een zonnebril te dragen bij fel zonlicht.

Oogarts of opticien?

Wat doe je als je staar hebt? “Als de opticien je zicht niet scherp krijgt, kun je via de huisarts een verwijzing krijgen voor de oogarts in het ziekenhuis. Daar vindt altijd eerst een intakegesprek plaats en een uitgebreide oogcontrole bij de optometrist”, aldus De Vaal. Helaas kan staar niet behandeld worden met medicijnen of laseren. Een operatie is dus de enige oplossing. Een operatie aan je ogen klinkt natuurlijk niet als een pretje, maar vandaag de dag is het een eenvoudige en snelle ingreep. De troebele lens wordt dan vervangen door een nieuwe lens. 

Bron | NU.nlOogfonds
Beeld | iStock

Ook interessant