Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Oogmetingen van opticiens verschillen vaak enorm van elkaar

55.jpg

Heb je onlangs een oogmeting laten doen bij een opticien? Dan kan een second opinion geen kwaad. Uit een proef van de Consumentenbond blijkt dat oogmetingen van verschillende opticiens namelijk flink van elkaar kunnen verschillen. 

De Consumentenbond stuurde twintig proefpersonen op pad voor een oogmeting bij Eyelove, Eye Wish, Hans Anders, Pearle, Specsavers en zelfstandige opticiens. Alle metingen werden nog eens gecontroleerd door twee twee optometristen van Hogeschool Utrecht.

Eyelove meest afwijkende oogmeting

Na het praktijkonderzoek bleek dat er bij elke keten wel een oogwaarde uitrolde die sterk afweek van de overige metingen bij dezelfde proefpersoon. Volgens de Consumentenbond doet geen enkele optiekketen het duidelijk beter dan de rest, maar de grootste kans op een goede oogmeting heb je bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een afwijkende meting zien. Bij Eyelove weken de metingen het vaakst af en waren de mysterieklanten ook het minst tevreden over de deskundigheid en aandacht van de medewerkers. Ook vroegen zij niet naar gezondheidsproblemen, terwijl dat bij andere optiekzaken wel gebeurde.

‘Afwijking van meer dan een 0,5 is echt te veel’

De Consumentenbond erkent dat het meten van ogen geen ‘exacte wetenschap is’. Zo kan het tijdstip van de dag, een verkoudheid of vermoeidheid van de klant de uitkomst ook beïnvloeden. Maar volgens orthopist Jan Roelof Polling is ‘een afwijking van meer dan een 0,5 echt te veel,’ vertelt hij in de Consumentengids.

Terug naar de winkel

De Consumentenbond adviseert consumenten die ontevreden zijn over hun nieuwe bril, terug te gaan naar de winkel. De meeste optiekketens beloven dan een andere bril aan te meten of geld terug te geven.

Bron | Consumentenbond
Foto | iStock

 

Ook interessant