Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Alles wat je wilt weten over een ooglidcorrectie

lees-hier-alles-wat-je-wilt-weten-over-een-ooglidcorrectie.jpg

Bij het ouder worden kan ook de spier in het ooglid of de huid slapper worden. Je kunt last krijgen van zware of hangende oogleden, wallen onder je ogen of een vermoeid gezicht. Een ooglidcorrectie – ook wel ooglift – kan er dan voor zorgen dat je je uitgeruste en frisse blik weer terug krijgt.

Want hoe vervelend is het als je er altijd moe uitziet, ook als je je niet eens moe voelt?

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een relatief kleine ingreep, maar het resultaat is groot: je gezichtsveld wordt groter, je make-up blijft weer zitten, en als je last had van hoofdpijn door je overhangende oogleden, kan die ook verdwijnen. Je hebt van de correctie gemiddeld tien tot vijftien jaar plezier. Door goed voor je huid te zorgen en gezond te leven haal je het maximale uit de ingreep.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten ooglidcorrecties, afhankelijk van de klachten die je hebt. Bij een bovenooglidcorrectie is het overtollige huid die je ooglid zwaar maakt en laat overhangen. Deze huid wordt dan verwijderd. Dit is een kleine en snelle ingreep.

Als je last hebt van een vermoeide blik met wallen, kun je kiezen voor een onderooglidcorrectie. Middels een kleine en korte operatie wordt dan de overtollige huid en vet ónder het oog verwijderd. Een combinatie van een boven- en een onderooglidcorrectie is ook mogelijk.

Oogspier en wenkbrauwen

Als je het verwijderen van het overhangende vel ook nog een mooiere open blik wilt, kun je ook gaan voor een ooglidcorrectie van de levatorspier. Er zijn verschillende opties mogelijk. Zo kan de oogspier worden ingekort of vetweefsel in de oogleden weggehaald of verplaatst.

Soms wordt niet alleen de spier in het ooglid of de huid slapper, maar ook de huid van het voorhoofd. Het kan zijn dat je wenkbrauwen dan naar beneden zakken. Voor de ooglidcorrectie kan het nodig zijn om dit eerst te corrigeren, als de wenkbrauw erg laag staat. Als je alleen de huid in de bovenoogleden corrigeert, geeft dit namelijk nog niet voldoende resultaat.

Lees ook: Waarom je nooit met één oog naar je telefoon moet staren

Plaatselijke verdoving

Voor de ingreep word het ooglid plaatselijk verdoofd, maar mensen die  erg angstig zijn kunnen aan de arts vragen of een volledige narcose ook een mogelijkheid is.

Hoe lang moet je ervan herstellen?

Na de operatie ben je meestal de eerste week niet echt toonbaar, omdat het wat gezwollen kan zijn rond je ogen en je blauwe plekken kunt hebben. Je mag wel al licht huishoudelijk werk doen, maar zware inspanning en tillen moet je tot twee weken tot een maand na de operatie vermijden. De meeste mensen gaan na ongeveer een week weer aan het werk. Dit zijn echter gemiddelden; sommige mensen gaan sneller aan het werk en anderen hebben langer nodig om te herstellen.

Wanneer wordt een ooglidcorrectie vergoed?

Meestal worden de kosten voor een correctie niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat cosmetische behandelingen doorgaans uit eigen portemonnee betaald moeten worden. Alleen als je duidelijke medische klachten hebt kan de operatie vergoed worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je bij het kijken last heb van de oogleden en het zicht daardoor ernstig beperkt wordt. Ook als sprake is van een aangeboren afwijking of bij de geboorte aanwezige chronische aandoening zit een correctie in het basispakket.

Het verschilt per verzekeraar wat de precieze voorwaarden zijn om voor een vergoeding aan aanmerking te komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaald percentage van je pupil bedekt moet zijn met overhangend ooglid. Klachten als vermoeidheid, traanogen of hoofdpijn zorgen helaas dan weer niet voor een vergoeding, maar de correctie kan deze klachten wél verhelpen. Omdat een ooglidcorrectie een relatief kleine ingreep is, is de kans op complicaties klein.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Oogziekenhuis Rotterdam, Velthuiskliniek, Eyelift.nl, Ooglid.nl
Beeld | iStock

Ook interessant