Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom we bepaalde oogkleuren mooier vinden dan andere

dit-is-waarom-we-bepaalde-oogkleuren-mooier-vinden-dan-andere.jpg

Als je een bijzondere kleur ogen hebt, zoals grijs of groen, dan heb je daar vast weleens complimenten over gekregen. Mensen met bruine ogen zullen minder snel te horen krijgen dat ze een mooie kleur ogen hebben. Waar komt die voorkeur vandaan?

Zoals wel vaker, kunnen we het antwoord terugvinden in de menselijke evolutie.

Grijze ogen

In een recente studie van lenzenfabrikant 1800 contacts werden duizend deelnemers ondervraagd over hun voorkeuren wat betreft oogkleur. Hierbij moesten ze verschillende oogkleuren cijfers geven. Grijze ogen kwamen hierbij als winnaar naar voren met een gemiddelde van een 7.4, gevolgd door blauwe ogen (7.3) en groene ogen (7.3).

Zeldzaamheid oogkleur

Mannen vonden grijs, blauw en groen veruit de meest aantrekkelijke kleuren, terwijl vrouwen juist voor groen, goudbruin en grijs gingen. Beide groepen gingen dus overduidelijk voor de minst voorkomende oogkleuren. Waarom vinden we zeldzaamheid zo aantrekkelijk?

Overlevingsmechanisme

Dit heeft alles te maken met de menselijke evolutie. Het zit namelijk in onze natuur om unieke en aparte dingen op te merken. Dit werkte vroeger als overlevingsmechanisme: alles dat anders en nieuw was, kon namelijk levensbedreigend zijn. Die alertheid op bijzondere dingen zit nog steeds in ons. Ze vallen ons sneller op en wekken onze interesse.

Schoonheidsidealen

Maar niet alleen de natuur bepaalt wat we mooi vinden, ook cultuur heeft er een heleboel mee te maken. Dat zie je bijvoorbeeld bij de voorkeur voor huidskleuren. Waar we in het westen bereid zijn onszelf uren te pijnigen in de zon om een kleurtje te krijgen, willen ze dit in Aziatische landen juist koste wat het kost vermijden. Dit komt doordat verschillende culturen een ander schoonheidsideaal hebben.

Blauwe ogen

En dat werkt hetzelfde met onze voorkeur voor oogkleuren. In het westen worden blauwe ogen bijvoorbeeld heel erg geïdealiseerd in films, media of zelfs speelgoed (kijk maar naar Barbie). Dit kan verklaren waarom we blauwe ogen ook vaak mooi vinden, ondanks dat die een stuk minder zeldzaam zijn dan grijze en groene ogen.

Bron | Bedrock.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant