null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Oogkleur blijkt ingewikkelder dan eerder gedacht: 61 genen spelen een rol

Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe kijkers? Dan komt ‘ie vast van de melkboer. Of toch niet? Genetisch onderzoek laat zien dat oogkleur ingewikkelder is dan gedacht. Die melkboer-theorie kan de prullenbak in, want er spelen maar liefst 61 genen een rol.

Vijftig van die minimaal 61 genen die bepalen welke oogkleur een kind krijgt, waren tot voor kort nog niet bekend. Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC en King’s College London, die hier uitgebreid onderzoek naar gedaan hebben.

Onterechte achterdochtigheid

Achterdochtigheid wanneer een baby’tje een andere oogkleur heeft dan beide ouders, is volgens hoogleraar Forensische moleculaire biologie Manfred Kayser van het Erasmus MC dus zeker niet altijd terecht. 'Tot voor kort werd het als onmogelijk bestempeld, maar nu blijkt dat twee ouders met blauwe ogen wél een kind kunnen krijgen met bruine ogen', stelt hij op de website van het Erasmus MC. Een nieuwe studie, waar hij zelf bij betrokken was, laat zien dat het een stuk ingewikkelder is dan dat.

61 genen bepalen oogkleur

Om uit te zoeken welke genen precies in relatie staan met de oogkleur, bracht het onderzoeksteam het DNA van bijna 195.000 mensen in kaart. Ze wisten van hen welke oogkleur ze hadden, waarna de computers hun DNA doorzochten op plekken die iets te maken hebben met juist die kleur ogen. Op die manier identificeerden ze dus 61 genen die samenhangen met de oogkleur. Vijftig daarvan waren eerder nog onbekend; het is dus een flinke ontdekking voor de wetenschappers. De meeste genen hebben iets te maken met de pigmentatie van het oog, maar ook vonden ze genen die iets zeggen over de structuur of de vorming van de iris in het oog.

Lees ook:

5x zó zorg je ervoor dat je ogen in goede conditie blijven

Op meerdere manieren nuttig

Niet alleen laat deze studie zien hoe ingewikkeld oogkleur is, het kan ook nog eens een rol spelen bij het oplossen van misdaden. Op basis van stukjes DNA die gevonden worden op een plaats delict, kunnen de wetenschappers nu bijvoorbeeld al voorspellen welke oogkleur een dader heeft. Dat kon eerder ook al, maar de voorspelling van de oogkleur is door de ontdekking van deze 61 genen een stuk nauwkeuriger geworden. Ook kunnen de bevindingen mogelijk helpen om oogziektes waarbij de oogkleur een rol speelt beter te begrijpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pigmentair glaucoom en oculair albinisme.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Erasmus MC

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden