Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo ga je om met grote onzekerheid over de toekomst

onzekerheid-toekomst-margriet.jpg

Door de coronacrisis is er plots veel onzeker. Je baan staat misschien wel op het spel, je financiële situatie verkeert daardoor wellicht in zwaar weer en het is ook nog afwachten hoe lang de getroffen maatregelen van het kabinet blijven gelden. Merk je dat je lastig om kunt gaan met deze grote onzekerheid? Doe dan je voordeel met onderstaande tips, die het wellicht wat gemakkelijker kunnen maken.

Onzeker blijft de situatie sowieso, maar omgaan met die onzekerheid is mogelijk.

Acceptatie

Het voelt misschien alsof je machteloos staat en misschien heb je daarom het gevoel om van alles te gaan doen om je meer in control te voelen. Maar dat werkt in zulke situaties vaak juist averechts. Het proberen te accepteren van de lastige situatie werkt beter. Therapeut en schrijver Lisa Marchiano uit Philadelphia verklaart tegenover The Guardian: “Dat is niet altijd makkelijk, maar het haalt ons in ieder geval weg bij het proberen om iets op te lossen, wat we feitelijk (nu) niet kúnnen oplossen.”

Structuur

Om toch een beetje dat gevoel van controle te krijgen of houden, is het belangrijk om juist in deze onzekere periode structuur te houden in je dag. Blijf de vertrouwde dingen die je nog wel kunt doen ook echt doen. Ook vanuit huis. Dus deed je iedere ochtend voor je naar werk ging een korte yogasessie? Of maakte je altijd een smoothie voor je de deur uitging? Blijf deze dingen dan gewoon doen. Je zult merken dat dit je rustiger maakt dan wanneer je ook plots je hele routine overhoop gooit.

Beweging

Het is geen geheim dat veel mensen niet alleen sporten voor fysieke doeleinden, maar ook bewegen om zich mentaal beter te voelen. Heb je last van grote onzekerheid nu je verplicht thuiszit en de situatie nog best uitzichtloos lijkt? Blijf dan in beweging! Ga hardlopen, wandelen, fietsen (op gepaste afstand van voorbijgangers) of doe een work-out vanuit huis. Het maakt niet uit wát je doet, maar door te bewegen zul je je al snel optimistischer voelen. En dat is een perfecte remedie tegen die nare onzekere gedachten.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hetkanwel, The Guardian
Beeld | Istock

Ook interessant