null Beeld

Onweer op komst? Vermijd dan déze plekken

Met onweer onder een boom schuilen, dat is sterk af te raden. Dat wist je waarschijnlijk al lang. Maar welke andere plekken kun je bij onweer beter vermijden en waar kun je wel schuilen? En wat moet je doen als er een onweersbui losbarst als je midden op het water bent?

Dit zijn de meest veilige en onveilige plekken om te schuilen voor onweer.

Schuilen voor onweer? Vermijd deze plekken

Naast bomen, kun je het beste ook andere hoge voorwerpen vermijden, zoals masten of lantarenpalen. Maar ook als tijdens je bezoek aan een uitkijkpunt, rots of berg de bliksem uitbreekt, kun je beter een lager plekje opzoeken. Het is misschien spectaculair om die bliksemschicht van bovenaf te zien, maar erg veilig is het niet. Daarnaast kan de bliksem ook makkelijker inslaan op natte steile rotsen, watervallen en bij grot-ingangen. Je kunt een avontuurlijke wandeling door dit soort plekken bij onweer het beste vermijden, staken of vroegtijdig afbreken als het losbarst. Ben je al in het bos? Zoek dan een groepje lage bomen uit om te schuilen voor het onweer.

Open velden

Als je op een open vlakte of veld loopt, heb je meer kans om door de bliksem geraakt te worden. Dat komt omdat jij in dit geval het hoogste punt bent. Zoek in dat geval beschutting op en ga op je hurken zitten. En het is misschien overbodig om te melden, maar zelfs als het met bakken uit de hemel komt, kun je die paraplu beter links laten liggen. Sta je met een tentje op een open veld? Ga dan niet in je tent schuilen voor onweer, maar zoek een veiliger plekje op bijvoorbeeld in een auto of gebouw.

Open water

Dreigt er onweer aan te komen? Dan wil je plekken op open water ook het liefst vermijden. Dat geldt niet alleen voor de zee of een meer, maar ook het zwembadwater. Ook als je aan het vissen bent, kun je je hengels het beste opbergen of plat op de grond neerleggen. Ben je toch op open water als het begint te bliksemen? Blijf dan het liefst op één plek liggen en vermijd zoveel mogelijk natte en metalen plekken, zoals de rand van de boot. Water en metaal geleiden namelijk de elektriciteit. Strijk de zeilen en laat de mast zakken en maak je op je hurken zo klein mogelijk.

Lees ook: Is je hond bang voor onweer? Deze tips helpen

Niet fietsen

Ook op een fiets, brommer of motor ben je niet veilig. Hoewel deze wel rubberen banden en handvaten hebben, kan je door de bliksem geraakt worden. Ga dus echt even schuilen voor het onweer als je onderweg bent. Zet je fiets, brommer of motor het liefst op een afstandje op zijn standaard. Heb je een e-bike? Dan kun je deze het best even uit zetten tot het noodweer voorbij is.

De juiste houding

Kun je een van deze onveilge plekken tijdens het onweer toch niet vermijden? Dan is het belangrijk om zo laag mogelijk te blijven, maar niet te liggen. Ga op je tenen gehurkt zitten met je voeten tegen elkaar aan. Zo kan er geen spanningsverschil tussen je voeten ontstaan. Sla je armen om je knieën en hou je hoofd zo laag mogelijk met je handen over je oren. Leg het liefst je telefoon weg en doe metalen sieraden en riemen af. Ben je met een groep? Ga dan uit elkaar zitten. De kans is gelukkig klein dat je door de bliksem geraakt wordt, maar jaarlijks zijn hier zo’n vijf tot vijftien Nederlanders slachtoffer van. Meestal levert dit zenuwschade en brandwonden op, en jaarlijks heeft dit voor één tot twee slachtoffers een dodelijke afloop.

Blikseminslag in huis

In een auto of gebouw ben je het veiligst voor onweer. Toch kan ook in een huis de bliksem inslaan. Zorg in dit geval dat je metalen voorwerpen niet aanraakt en ook niet aan stekkers of aangesloten elektrische apparaten komt. Zorg dat je voordat het onweer losbarst, alvast je apparaten uit het stopcontact haalt. Ook de radiator en kranen kun je beter even onaangeraakt laten tot de onweersbui is gaan liggen, deze kunnen de bliksem geleiden. Aangezien water ook geleidt, kun je een douchebeurt tijdens het onweer beter even uitstellen. Hou daarnaast je ramen en deuren gesloten, want ook tocht trekt de bliksem aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest, Gezondheid.be, ANWB

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden