Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

7 onverwachte symptomen van een zwakke weerstand

7-onverwachte-symptomen-zwakke-weerstand.jpg

Als je telkens loopt te snotteren, hoesten en verkouden bent, dan weet je vast wel dat je weerstand niet op z’n allersterkst is. Maar er zijn ook andere onverwachte symptomen die je in de gaten kunt houden om erachter te komen of je een zwakke weerstand hebt of niet. 

Van vermoeidheid tot een opgeblazen gevoel: we leggen je uit waar je op kunt letten. 

Onverwachte symptomen van een zwakke weerstand 

Nu het griepseizoen eraan zit te komen, is het fijn om te weten hoe het er met je weerstand voor staat. Kan je lichaam een griepvirus goed te lijf gaan óf kan je wel een oppepper gebruiken? Naast de voor de hand liggende symptomen zijn dit onverwachte klachten waaraan je een zwakke weerstand kunt herkennen:

1. Vermoeidheid 

Ben je de laatste tijd eigenlijk constant vermoeid? Kun je zelfs van de kleinste taken al uitgeput raken of sta je ook na een goede nacht slapen moe op? Dan zou dat kunnen betekenen dat je een zwakke weerstand hebt. Andersom heb je een goede nachtrust juist nodig om je immuunsysteem fit te houden. Blijf daarom niet te lang met slaapproblemen rondlopen.

2. Langzaam genezende wondjes 

Heb je last van een wondje dat maar niet wil genezen? Dat is vaak een teken dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Hierdoor kunnen wondjes of sneetjes ook gaan ontsteken. Het hangt natuurlijk heel erg af van het soort wondje en verschillende andere factoren, maar een klein wondje hoort in principe al binnen 24 tot 72 uur te genezen. 

3. Terugkerende infecties 

Heb je regelmatig last van infecties zoals een tandvleesontsteking, oorontsteking, schimmelinfectie of een urineweginfectie? Of keert dit steeds terug als je er net van af bent? Dat zou kunnen betekenen dat je lichaam niet in topvorm is om dit soort indringers te verslaan. Dit maakt je ook vatbaarder voor andere (griep)virussen.

4. (Plotselinge) allergieën

Spelen je allergieën ‘ineens’ op? Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar het kan ook een van de onverwachte symptomen zijn dat je een zwakke weerstand hebt. In dit geval is je immuunsysteem niet meer goed opgewassen tegen de factoren die je allergieën veroorzaken, zoals pollen of huisstofmijt. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld ook ineens veel heftiger op een insectenbeet reageren dan normaal. 

Lees ook:
Verkouden of toch griep? Zó herken je de verschillen

5. Darmproblemen

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree of andere darmproblemen, dan betekent dat dat je darmen niet optimaal werken. En je darmen en je immuunsysteem hebben een belangrijke relatie met elkaar. Een gezonde spijsvertering ondersteunt namelijk het afweersysteem en versterkt je weerstand. Is er iets mis met je darmen, dan verklapt dat ook dat je weerstand niet op z’n sterkst is. 

6. Snel last van kwaaltjes

Als je echt een griepje of verkoudheid onder de leden hebt, dan is het duidelijk dat je weerstand niet op z’n best is. Maar heb je vaak last van kleine kwaaltjes zoals een aanhoudende pijn in je keel of een verstopte neus? Dan is de kans groot dat je immuunsysteem niet optimaal werkt. Met het griepseizoen opkomst ben je waarschijnlijk sneller vatbaar voor een virus. Je kunt eventueel de witte bloedcellen in je bloed laten controleren bij de dokter om zeker te weten hoe het ervoor staat.

7. Langer ziek 

Ben jij altijd veel langer ziek dan andere mensen om je heen? Loop jij bijvoorbeeld nog weken met keelpijn of een snotneus rond, terwijl je partner binnen een paar dagen weer topfit is? Ook dat geeft aan dat jouw immuunsysteem niet in de beste vorm is en wel een oppepper kan gebruiken.

Je weerstand verbeteren 

Het griepseizoen zit eraan te komen, en aangezien virologen en ziekenhuizen verwachten dat het dit jaar heviger zal worden, is de kans groot dat je toch een griepje onder de leden zult krijgen. Om die kans zo klein mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer op de been bent, is het goed om je (verzwakte) weerstand een oppepper te geven. Dat doe je het beste door je levensstijl gezond te houden. Houd daarbij rekening met de volgende punten:

  • Een goede nachtrust
  • Voldoende bewegen (minimaal driemaal per week 20 minuten bewegen waarbij de hartslag verhoogt) 
  • Ontspannen (stress kan het vermogen van je immuunsysteem om op indringers te reageren verslechteren) 
  • Gezond, gevarieerd en vezelrijk eten met voldoende antioxidanten
  • Genoeg drinken (1,5 tot 2 liter per dag)
  • Let op je persoonlijke hygiëne (extra veel handen wassen tijdens het griepseizoen)

Bron | Libelle.be, Maag Lever Darm Stichting, Women’s Health
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant