null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ontstoken hartspier of hartzakje: zo herken je deze zeldzame bijwerking na coronaprik

Hoewel de meeste mensen na hun coronavaccinatie (bijna) geen bijwerkingen hebben, is er wel een nieuwe zeldzame klacht waar we alert op moeten zijn. Hoewel het zeer weinig voorkomt, blijken sommige mensen namelijk een ontstoken hartspier te krijgen na hun coronavaccinatie.

De kans op zo’n ontsteking is zeer klein, maar we vertellen je wel waar je alert op moet zijn. Ook blijken sommige mensen een ontstoken hartzakje te hebben na de prik; een ernstige maar goed behandelbare aandoening.

Zeldzame bijwerking

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA is naar aanleiding van diverse meldingen van ontsteking van de hartspier of het hartzakje een onderzoek gestart naar de oorzaak. In Nederland heeft bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 24 meldingen hierover ontvangen. In vijf gevallen ging het daarbij om een ontstoken hartspier (myocarditis) en 19 patiënten hadden last van een ontsteking van het hartzakje (pericarditis).

Het is voorgekomen bij alle verschillende coronavaccinaties die in Nederland op dit moment gebruikt worden. In totaal zijn er ruim 12,5 miljoen prikken gezet in Nederland; het gaat dus om een heel klein percentage dat deze bijwerking heeft.

Lees ook:

Coronavaccinatie gehad, en dan? 6 veelgestelde vragen beantwoord

Goed te behandelen

Maar hoewel zowel een ontstoken hartspier als de ontsteking van het hartzakje beide zeldzame bijwerkingen zijn, is het wel goed om te op tijd te herkennen. In de meeste gevallen zijn deze klachten na de coronavaccinatie maar mild en verdwijnen ze vanzelf weer. Zijn symptomen ernstig, dan zijn deze meestal goed te behandelen met medicatie, als je er op tijd bij bent. We zetten de symptomen van myocarditis en pericarditis voor je op een rij.

Symptomen ontstoken hartspier (myocarditis)

Een ontstoken hartspier heet in medische termen myocarditis en ontstaat meestal door een virus, bacterie of parasiet, bestraling of een auto-immuunziekte. Ook overgevoeligheid voor geneesmiddelen kan dit veroorzaken, wat dus ook gebeurt bij de coronavaccins.

Welke symptomen je krijgt bij zo’n ontstoken hartspier, verschilt van persoon tot persoon. De één merkt er niets van, terwijl de ander symptomen van ernstig hartfalen heeft of hartritmestoornissen krijgt. Meestal lijken de eerste symptomen van myocarditis op die van de griep of het coronavirus: koorts, spierpijn, vermoeidheid.

In de dagen daarna ontstaan bij een ontstoken hartspier andere klachten, waaronder pijn in de hartstreek, overmatig zweten, hartritmestoornissen, vermoeidheid en vocht vasthouden. Herken je de omschreven klachten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan door middel van lichamelijk onderzoek – bijvoorbeeld een echo of hartfilmpje – en bloedonderzoek uitzoeken of je een ontstoken hartspier hebt.

Afhankelijk van de situatie kan er dan een behandeling gestart worden, of kun je onder controle blijven en uitzieken. In sommige gevallen kan er blijvende schade aan de hartspier en soms zelfs hartfalen ontstaan, maar dit verschilt van persoon tot persoon.

Symptomen ontsteking van hartzakje (pericarditis)

Net iets vaker dan de ontstoken hartspier werd een ontsteking van het hartzakje gezien als bijwerking van de coronavaccinatie. Het hartzakje is een stevig dubbel vlies dat rondom je hart zit. Aan de binnenkant zit het vast aan de hartspier, daarna zit er een kleine hoeveelheid vocht waarna de buitenste laag het hart beschermt tegen infecties of overbelasting. Hij een ontstoken hartzakje – ook wel pericarditis genoemd – raken deze vliezen dus ontstoken.

De belangrijkste klacht bij een ontsteking van het hartzakje is een felle pijn in de borststreek. Er zitten namelijk veel zenuwen op deze plek die veel pijnprikkels versturen. De pijn neemt meestal toe als je beweegt, inademt of plat op je rug gaat liggen. Ander symptomen die voorkomen zijn:

  • Vooral in het begin: koorts of een grieperig gevoel
  • Kortademigheid en benauwdheid
  • Vermoeidheid

Herken je deze klachten? Neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost. Daar kan een arts door naar het hart te luisteren en een ECG te maken vaststellen of er sprake is van pericarditis. Welke behandeling je krijgt voor deze bijwerking, hangt af van de ernst. Omdat het na de coronaprik vaak om een milde ontsteking gaat, zijn ontstekingsremmers en pijnstillers meestal voldoende, in combinatie met rust.

Ontstaan na tweede prik

Myocarditis en pericarditis zijn ontstekingsziekten aan het hart die kunnen optreden na infecties of bij immuunziekten. Ongeveer 1 tot 10 op de 100.000 Nederlands krijgt jaarlijks één van deze aandoeningen. Als bijwerking van de coronavaccinaties komt het dus in zeldzame gevallen ook voor. In Europa werd het tot nu toe in totaal 370 keer gemeld; het wordt vooral gezien bij mannen onder de dertig jaar en ontstond meestal na de tweede prik. Maak je je zorgen om deze bijwerking? Neem dan contact op met je huisarts of de GGD voor meer informatie.

Bron | Hartstichting, Lareb, Hartstichting

Beeld | Getty Images

v

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden