null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ontstekingsreuma veroorzaakt drie soorten van vermoeidheid

In de meeste gevallen wordt vermoeidheid veroorzaakt door weinig slaap. Of doordat je juist te actief bent geweest. Maar soms heeft het een medische reden. Onderzoekers hebben recent een verband gevonden met ontstekingsreuma.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Eén op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. En van die groep lijden er 220.000 mensen aan chronische ontstekingsreuma. Bij deze vormen ziet het immuunsysteem gezonde cellen aan voor kwade indringers. Dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem als het ware het eigen lichaam aanvalt, waardoor ontstekingen in de gewrichten ontstaan. De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij deze vorm van reuma veroorzaken volgens recent onderzoek van de Universiteit van Utrecht ernstige vermoeidheid.

Wadlopen

Mensen met ontstekingsreuma hebben last van een zeer heftige vorm van vermoeidheid, waarbij extra slapen of uitrusten niet helpt. “Ik vergelijk het weleens met wadlopen,” legt onderzoeker dr. Mechiel Korte uit. “Hoe harder je vooruit probeert te komen, hoe dieper je wegzakt.”

Drie soorten vermoeidheid

Volgens de onderzoekers hebben patiënten met ontstekingsreuma last van drie soorten van vermoeidheid. De eerste vorm wordt omschreven als ‘motivatie vermoeidheid’. Deze vorm zorgt ervoor dat alles wat je doet, moeite kost. Ook de leuke dingen, die normaal juist energie geven. Een tweede vorm die veel mensen met reuma ervaren, is lichamelijke vermoeidheid. Tot slot hebben patiënten last van mentale vermoeidheid. “Patiënten zeggen vaak dat ze zich niet kunnen concentreren. Dat niet-helder zijn wordt ook wel hersenmist genoemd,” legt onderzoeker Korte uit.

Tekort aan signaalstoffen

De ontstekingsstoffen in het bloed van reumapatiënten zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen. “En die veranderde signalen in de hersenen zorgen weer voor de vermoeidheid,” aldus Korte. “Door de afbraak van signaalstoffen ontstaan er in de hersenen tekorten aan dopamine, serotonine en noradrenaline. En dat heeft verstrekkende gevolgen. Te weinig dopamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je minder plezier ervaart. Bij mensen met reuma kan dit zowel ernstige motivatie vermoeidheid als lichamelijke vermoeidheid opleveren.”

Bron| ReumaNederland

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden