Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van ontstaan tot oplossing: dít is alles wat je wilt weten over striae

van-ontstaan-tot-oplossing-dit-is-alles-wat-je-wilt-weten-over-striae.jpg

Ook jij herkent ze vást wel, die strepen op je borsten, dijbenen, buik of billen: striae. Of je het nou groeistrepen, stretch marks of striemen noemt, echt blij zijn de meeste van ons niet met die kleine onderhuidse littekens. Maar hoe ontstaat striae precies, en is er wat aan te doen?

Wist je dat maar liefst tachtig procent van de vrouwen last heeft van striae? Niets om je voor te schamen dus.

Wat is striae?

Eigenlijk kun je striae het beste zien als allemaal kleine littekentjes die zijn ontstaan, omdat het bindweefsel onder je huid is aangetast. Daardoor ontstaan aan de buitenkant van je lichaam strepen. In eerste instantie zijn die meestal rood of paarsachtig, maar door de jaren heen kan het verkleuren naar een witte, grijze of beigeachtige kleur. Striae kan eigenlijk bijna overal op je lichaam voorkomen, maar vooral je buik, billen, borsten en benen zijn gevoelig voor het ontstaan van deze littekens.

Gevolg van snelle groei

Striae is het gevolg van (te) snelle groei van een deel van je lichaam, waardoor de huid het eigenlijk niet bij kan houden. Daardoor scheurt het onderhuidse bindweefsel, en ontstaan dus die bekende streepjes op je huid. Het ontstaat vaak tijdens een zwangerschap, een groeispurt in de puberteit, snelle gewichtstoename maar ook door snelle spierontwikkeling. Daarnaast kan striae ook gewoon simpelweg ontstaan door pech: het is namelijk erfelijk bepaald hoe snel je last hebt van deze strepen.

Lees ook: Last van schurende bovenbenen? Met deze 5 tips kun je die voorkomen

Striae voorkomen

Als we weten hoe striae ontstaat, kunnen we het dan ook voorkomen? Nee, helaas niet. Er zijn wat onderzoeken die aantonen dat bepaalde crèmes kunnen helpen om de kans op strepen te verkleinen. Het gaat dan vooral om smeersels die er voor zorgen dat de huid soepel en goed gehydrateerd blijkt, zoals crèmes die rijk zijn aan vitamine E of arganolie. Dit maakt ook je onderhuidse bindweefsel wat flexibeler, waardoor het minder snel scheurt. Aan de andere kant zeggen de meeste specialisten dat het écht niet te voorkomen is en preventief smeren helaas maar weinig zin heeft. Als erfelijk bepaald is dat jij snel striae krijgt, zul je het waarschijnlijk niet kunnen voorkomen.

Oplossing

En een oplossing als die striae eenmaal op je lichaam zit? Ook daar is niet veel duidelijkheid over, en dit verschilt ook nog eens per persoon. Bindweefselmassage, massagerollers of bepaalde crèmes worden vaak genoemd als middelen tegen striae, maar helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat dat ook écht werkt. Van lasertherapie is wel bewezen dat het invloed kan hebben op hoe de strepen er uit zien, en dat het ze kan verminderen. Bij deze behandelingen wordt de huid kort blootgesteld aan een lichtpuls, waarbij je zelf een korte prik voelt. Deze soms pijnlijke en dure behandeling is meestal zo’n vier á vijf keer nodig voor er verbetering te zien is, vooral als je al wat ouder bent. De béste oplossing lijkt dus te zijn om te accepteren dat je striae hebt; dat het veelvoorkomend is én dat het de meeste anderen waarschijnlijk een stuk minder opvalt dan jouzelf.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Etos, Máxima MC, Paula’s Choice
Beeld | iStock

Ook interessant