null Beeld

Ontspannen in slechts 3 minuten

Heb je weleens het idee dat je jezelf voorbij loopt? Dat de dagen te kort zijn en de lijst van dingen die je nog moet en wilt doen veel te lang? Dan kan het verstandig zijn om even stil te staan bij waarmee je bezig bent.

Stilstaan in plaats van dóórgaan

Het lijkt een tegenstelling. Even stilstaan terwijl je nog zó veel moet doen. Maar je zult merken dat even bewust stilstaan juist ruimte geeft. Door bewust adem te halen krijg je meer lucht in je longen en door je bewust af te vragen hoe het met je is, krijg je ruimte in je hoofd.

null Beeld

Een heel weekend ontspannen? Win een Welness Weekend in Frankrijk bij Center Parcs!

Wil je langer dan drie minuten ontspannen? Maak kans op een Happy Wellness Weekend (t.w.v. €449,-) voor twee personen in een premium cottage van Center Parcs Le Lac d’Ailette in Frankrijk, inclusief uitgebreid ontbijt die elke ochtend aan jullie huisje wordt bezorgd! Kijk hier hoe je kans maakt.

3 vragen in 3 minuten

Voel je dat de druk je te veel wordt? Probeer dan een plekje te zoeken waar je niet wordt gestoord. Ga desnoods even naar het toilet om te ontsnappen aan de indrukken om je heen. Doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Stel jezelf nu de volgende drie vragen:

  1. Hoe gaat nu eigenlijk met me?Merk op welke gedachtes, gevoelens en lichamelijke sensaties je hebt. Breng je ervaringen voor jezelf onder woorden.
  2. Hoe is mijn ademhaling?Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt. Adem je door je neus of door je mond? Probeer niets te veranderen aan je ademhaling, merk alleen op hoe je borstkas en je buik omhoogkomt en weer teruggaat. Tel eventueel hoelang het duurt om een keer volledig in en uit te ademen.
  3. Hoe voelt mijn lichaam?Blijf je bewust van je ademhaling en ga met je gedachtes naar de plaatsen in je lichaam die aandacht vragen. Merk op wat je ervaart, wat je denkt en voelt. Oordeel niet, observeer slechts en wees mild voor jezelf. Je kunt niet iets goed of fout doen. Het is wat het is.

Misschien voelt het de eerste keer nog wat onwennig, maar je zult merken dat als je vaker even een stapje terugdoet er werkelijk rust en ruimte in je hoofd komt. En zodra er ruimte in je hoofd is, is er ruimte voor nieuwe ideeën en creatieve oplossingen. Geniet ervan!

Een beetje hulp

Bekijk dit filmpje voor wat korte ontspanning. En ook voor je smartphone zijn diverse apps te verkrijgen. Zoek eens in je je appstore op 'mindfulness' of 'meditatie'.

Meer lezen?

null Beeld

Geen tijd om te mediteren? Dat geeft niet want mediteren kan altijd en overal. Slechts een paar minuten van meditatie ontspant al je geest, bestrijdt stress en versterkt positieve gevoelens. Waar je ook bent en wat je ook doet. Deze handige gids is het meditatieboek bij uitstek voor wie op een snelle manier kennis wil maken met de kunst van de geestelijke zelfbeheersing. En voor iedereen die denkt dat mediteren veel tijd kost.

3 minuten meditaties, David Harp & Nina Feldman. € 8 bij bol.com

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden