null Beeld

Onthuld: volgens de tandarts zijn déze snoepjes het slechtst voor je tanden

Dat snoep niet goed voor je tanden is hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je dat lang niet al het snoep even slecht is voor je gebit? Sommige snoepjes veroorzaken namelijk minder schade dan andere.

Dankzij de tandartsen van Aspen Dental kun je hier vanaf nu zelf onderscheid tussen maken. De tandartsen rangschikten namelijk verschillende soorten snoep op categorie: het beste, iets slechter én het slechtst.

Het beste

Chocoladefans kunnen opgelucht ademhalen, want wat blijkt nu? Holle chocoladehazen en chocoladerepen behoren tot de eerste categorie (het beste) wat betekent dat ze het minst slecht zijn voor je tanden. Volgens tandarts Anita Imadomwanyi lost chocolade vrij snel op, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en je tanden. Donkere chocolade is zelfs nog beter aangezien het minder suiker bevat en soms bacteriebestrijdende bestanddelen (polyfenolen) heeft die gaatjes tegengaan.

Lees ook: tandarts laat zien wat alcohol met je tanden doet

Iets slechter en slechtst

Onder de categorie ‘iets slechter’ vallen jelly beans en marshmallows. Deze zijn iets minder goed voor je tanden dan chocolade, maar alsnog niet het slechtst. Snoepjes die wel echt slecht voor je tanden zijn en daarbij behoren tot de categorie ‘het slechtst’, zijn harde zuigsnoepjes. Door het zuigen stel je je tanden langer bloot aan suikers, wat overigens ook geldt voor toffee, karamel en andere plakkerige snoepjes. Ook zure matten behoren tot de categorie ‘het slechtst’, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of afbreken, waardoor je tanden eerder vatbaar zijn voor gaatjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden