null Beeld

Onthuld: dít is het beste moment op de dag om te poepen

Tuurlijk: wat moet, dat moet. Maar als we onderzoekers moeten geloven, is er toch vooral één moment geschikt voor de grote boodschap. Je darmstelsel zou erop zijn ingesteld alles in de ochtend te lozen. En dan specifiek binnen een halfuur na het wakker worden.

Dat beweert althans de Amerikaanse dr. Sarina Pasricha, gespecialiseerd in gastro-enterologie (de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maag-darmstelsel).

Geregeld door de natuur

“Zodra we wakker zijn, gaat er in onze darmen een alarm af. Vanaf dit moment begint de dikke darm de inhoud te kneden in de richting van de uitgang,’’ aldus Sarina Pasricha. “Gedurende de nacht ligt dit proces bijna stil, maar na het ontwaken begint het met extra kracht. Je ingewanden zijn dan aan het werk: ze verteren het voedsel dat nog over is van de dag ervoor. De natuur heeft het dus zo geregeld dat het kort na het wakker worden tijd is voor de ontlasting.’’

Elke dag?

Er is overigens niet onderzocht of het erg is om op een ander moment je grote boodschap te doen. Wel is het zo dat dit echt niet elke dag hoeft. Voor sommige mensen is het prima om eens in de twee of drie dagen te poepen. Wat je eet en hoeveel beweging je krijgt, bepalen of je dagelijks of juist minder vaak 'moet'.

Bron | fatherly.com

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden