null Beeld

Ontdek met dit simpele testje hoe goed jij tegen koolhydraten kunt

De één kan elke dag brood, pasta en andere koolhydraten eten zonder ook maar een gram aan te komen, terwijl de ander al snel een kilo aankomt als ‘ie eens lekker een bord vol spaghetti eet. Waarom is dat verschil zo groot? 

We blijken allemaal een verschillende tolerantie voor koolhydraten te hebben, en met een makkelijk testje kun jij uitzoeken bij welke groep jij hoort.

Onze genen bepalen

De Amerikaanse arts en wetenschapper Sharon Moalem onderzoekt welke voeding het beste aansluit bij iemands DNA en welke manier van afvallen het meest effectief zal zijn voor dat lichaam. Hij heeft ontdekt dat onze genen bepalen hoe goed we tegen koolhydraten kunnen, en hoe makkelijk ons lichaam ze kan verteren.

Lees ook: Waarom voedingsadviezen zo veel van elkaar kunnen verschillen

Testje koolhydraten

Of jij koolhydraten goed kunt verteren, onderzoek je met een simpel testje dat nog geen twee minuten duurt. Alles wat je nodig hebt is een ongezouten cracker en een stopwatch (of telefoon) om de tijd bij te houden. Stop een stuk van de cracker in je mond, zet de stopwatch aan en kauw dan op de cracker. Let vervolgens goed op de smaak van de cracker: wordt deze zoeter? Als je denk iets zoets te proeven, zet dan de stopwatch stil.

Als je binnen 15 seconden de zoetere smaak al proeft, kan jouw lichaam koolhydraten erg goed verteren. Duurt het tussen de 15 en 25 seconden? Dan heeft je lichaam er iets meer moeite mee. Boven de 25 seconden blijkt je lichaam een lage tolerantie te hebben voor koolhydraten, en ben jij waarschijnlijk iemand die hier snel van aankomt.

Amylase-enzymen

Hoe zit dat dan? Die verandering in smaak komt door de hoeveelheid amylase-enzymen die je hebt in je mond. Deze zorgen ervoor dat koolhydraten kunnen opbreken in kleinere suikermoleculen, vandaar dus die zoete smaak. Hoe meer amylase-enzymen je hebt, hoe makkelijker je lichaam koolhydraten kan verteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden