Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je vanaf nu wilt ontbijten met een kommetje havermout

waarom-je-vanaf-nu-wilt-ontbijten-met-een-kommetje-havermout.jpg

Nu we minder bewegen, kunnen we maar beter wél gezond eten. Dus waarom niet ontbijten met een kommetje havermout? Havermout is namelijk niet alleen lekker, maar ook nog eens supergezond!

Wij zetten de belangrijkste gezondheidsvoordelen van dit ontbijtje voor je op een rij.

Kommetje havermout goed voor je darmen

Wist je dat haver zowel oplosbare als onoplosbare vezels bevat? En laat vezels nu eens hartstikke goed zijn voor je darmen! Maar er is meer: als je weleens een pannetje met restjes havermout in het water hebt gezet, dan is het je vast wel opgevallen dat er dan een soort van gel-achtig vel ontstaat. Dit zogeheten ‘haverslijm’ zorgt ervoor dat het slijmvlies van je darm bedekt wordt, waardoor slechte stoffen, zoals bacteriën het slijmvlies minder goed kunnen beïnvloeden.

Lees ook: vijf onverwachte dingen waar je havermout voor kunt gebruiken

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Onderzoek wijst uit dat als je regelmatig havermout eet (bij voorkeur iedere dag) je minder last hebt van hoge pieken in je bloedsuikerspiegel. Dit zou vooral te maken hebben met het zetmeel in havermout, wat er langer over doet om te verteren. Best mooi meegenomen, toch?

Verlaagt cholesterol

Daarnaast staat havermout ook nog eens in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Havermout is namelijk een volkoren graanproduct, en volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. “Van haver is specifiek aangetoond dat het helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten,” aldus het Voedingscentrum.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant