Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe elke ochtend hetzelfde ontbijt eten helpt om betere beslissingen te maken

hoe-elke-ochtend-hetzelfde-ontbijt-eten-helpt-betere-beslissingen-te-maken.jpg

Eet jij elke ochtend een bakje yoghurt met muesli? Of word jij het liefst wakker met een bak havermout met blauwe bessen? Je zou misschien denken dat het beter is om soms een beetje afwisseling te hebben in wat je in de eet in de ochtend. Maar voor je hersenen blijkt het juist heel goed te zijn om elke ochtend hetzelfde ontbijt te eten.

Het kan je zelfs de hele dag nog helpen om goede beslissingen te maken. Je hoeft je dus zeker niet schuldig te voelen als je voor de zoveelste keer deze week een boterham met pindakaas eet ’s ochtends vroeg.

Beslissingsmoeheid

Dat heeft alles te maken met beslissingsmoeheid. Dat klinkt misschien als een wat vaag concept, maar het is wetenschappelijk bewezen. Hoe meer beslissingen we in de look van de dag nemen, hoe slechter ons vermogen om besluiten te nemen wordt. We hebben dus maar een bepaalde capaciteit om beslissingen te nemen op een dag, en als die op zijn dan zijn we niet meer in staat om logisch na te denken voor we iets kiezen. Dan is onze wilskracht en zelfbeheersing ook een stuk beperkter, dus kiezen we eerder voor de verkeerde optie.  

Rechters

Beslissingsmoeheid blijkt veel invloed te hebben op ons leven. Uit onderzoek blijkt dat zelfs rechters daar namelijk last van hebben: mensen die ’s ochtends voor de rechter verschijnen blijken vaak een minder strenge straf te krijgen dan zij die daar aan het einde van de middag komen.

Ontbijt

Wat dat precies te maken heeft met ons ontbijt? Het maakt niet uit of we grote of kleine beslissingen nemen, ze nemen allemaal een beetje van onze capaciteit om de juiste keuzes te maken. Dus door kleine keuzes – zoals wat je als ontbijt eet – te voorkomen, heb je op een belangrijker moment van de dag weer een extra beslissingsmoment.

Obama en Steve Jobs

Wist je dat zelfs Obama elke dag hetzelfde ontbijt eet om zo te ontsnappen aan die beslissingsmoeheid? Ook Apple-baas Steve Jobs at elke dag dezelfde maaltijden, en droeg daarnaast ook dagelijks een identieke outfit. Misschien is het beperken van beslissingen door elke ochtend hetzelfde ontbijt te eten dus écht de sleutel naar succes.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld| iStock

Ook interessant