Margriet logo
null Beeld

Ons vitamine D tekort kan op déze simpele manier opgelost worden

Het hebben van een vitamine D tekort is voor veel mensen een probleem – met name in de winter. Toch zou het volgens de wetenschap op een hele simpele manier opgelost kunnen worden.

En deze manier is een stuk effectiever dan het innemen van supplementen.

Uit de zon

Een vitamine D tekort in je lichaam ontstaat wanneer je niet genoeg vitamine D binnenkrijgt op de natuurlijke manier. Vitamine D halen we voor het grootste gedeelte uit de zon, maar zit ook in: vette vis, eieren en vlees. Ook wordt het toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten.

Gezondheidsrisico's

Toch krijgt een groot deel van de bevolking er niet genoeg van binnen en dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ons immuunsysteem verzwakt, het humeur gaat achteruit en op de lange termijn kan een vitamine D tekort zelfs botontkalking en spierzwakte veroorzaken. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat ons lichaam calcium kan opnemen, een mineraal dat we nodig hebben voor het behoud van sterke botten, tanden en spieren.

Grote tekorten

Onderzoekers van de University of Birmingham zagen de problemen in Engeland groeien: 20 procent van de volwassen bevolking heeft daar een vitamine D tekort. Dit tekort is bij veel mensen een gevolg van te weinig buiten zijn, én doordat ze te weinig gezonde voedingsmiddelen met vitamine D eten. De wetenschappers gingen daarom op zoek naar een oplossing.

Tarwebloem

En die bleek ontzettend simpel te zijn: vitamine D kan worden toegevoegd aan tarwebloem, waar vervolgens brood mee wordt gemaakt. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat met deze oplossing meer dan 10 miljoen gevallen van vitamine D tekorten voorkomen kunnen worden. Ook in ons landje zou deze oplossing goed kunnen werken, omdat het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking dagelijks brood eet. Margarine, waar wel vitamine D aan wordt toegevoegd, wordt een stuk minder gebruikt.

Supplementen minder effectief

Volgens de auteurs van het onderzoek is het toevoegen van vitamine D effectiever dan het innemen van supplementen. Veel mensen vinden supplementen vaak te duur óf vergeten deze met regelmaat in te nemen. Door de vitamine toe te voegen aan een product dat veel mensen toch al kopen en eten, kan het tekort veel makkelijker opgelost worden.

Fins succes

Dat deze manier werkt is inmiddels al bewezen – in Finland passen ze hem al toe. Sinds er vitamine D aan het brood wordt toegevoegd werden de tekorten van de Finse bevolking van 13 procent naar 0,6 procent verlaagd. Nu maar hopen dat de Nederlandse regering ook wel brood in deze oplossing ziet.

Bron | HLN, Het Voedingscentrum

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden